2016-02-05 14:25:21• hírek • Szatmár.ro

Császármetszéssel született Szatmárnémeti idei költségvetése

A pénteki, rendkívüli városi tanácsülésen a tanácsosok megszavazták Szatmárnémeti 2016-os költségvetését. A polgármesteri hivatal által előkészített javaslat rengeteg módosítást szenvedett, az RMDSZ-frakció negyven témakörben tett módosító javaslatot. A tanácsülésen megint éles vita alakult ki a VSK és az Olimpia  kapcsán.

Nehezen lett költségvetése idén Szatmárnémetinek. A polgármesteri hivataltól későn kapták meg a tervezetet a tanácsosok, ezért halasztást kértek, de nem kaptak. Kedden le is szavazták a napirendi pontokat, így péntekre újabb rendkívüli tanácsülést hívtak össze. A tanácsosok számára így már elég volt a rendelkezésre álló idő, ez alatt főleg az RMDSZ frakció volt aktív: számos módosító javaslattal álltak elő, amellyel hasznosabbá tették a költségvetést. "A most megszavazott költésgvetéssel egy eszközt adtunk a végrehajtó szerv kezébe, most már rajtuk múlik, hogy hogyan használják ki a lehetőségeket. Bízom abban is, hogy év közben a költségvetés nem esik át annyi módosításon, mint a tavalyi" - mondta az ülésen résztvevő Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke. A 2015-ös költségvetést ugyanis szinte havonta, összesen kilenc alkalommal kellett módosítani.

Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos megköszönte kollégáinak az együttműködést és a módosító javaslatok elfogadását. Kiemelte, fontos része a módosításoknak az elhagyatott óvodaépületek felújítása, a földutak leaszfaltozása, a régi központ egykori pompájának visszaadása, az épületek homlokzatának felújítása.

Nits János általános problémákra is felhívta a figyelmet. A költségvetésben ugyanis 2013 óta rengeteg feljesztés elindítására egyenként ezer lej van előirányozva, de ezeket sokszor fel sem használja a hivatal. Emellett évek óta nem készült el a zöldövezetek regisztere, amire viszont törvény kötelezné a várost. "Sokszor szó van erről a regiszterről, de soha nem történik semmi. Olyan ez, mint Columbo felesége" - mondta a tanácsos.

Magyar Lóránd, az RMDSZ-frakció vezetője elmondta: megszavazták a Városi Sportklub költségvetését, ami 3,3 millió lej. Magyar arra kérte a VSK vezetését, hogy számoljon be a terveiről, melyek a szakosztályok, amelyeket megszüntetnek, és mik az idei célok, tervek. Fanea Dumitru PSD-s tanácsos, a VSK igazgatótanácsának elnöke szerint most nem lehet a szerinte jól menő szakosztályokat megszüntetni. Butka Gergely hozzáfűzte: az RMDSZ már az új vezetőség munkájának megkezdésekor jelezte: a VSK 2-3 szakosztállyal jól tudna működni, de többel nem. A jóslat be is igazolódott.

Vita lett abból is, hogy a városi tanács megszavazta-e annak idején az új szakosztályok indítását. Fanea szerint igen, Magyar viszont rámutatott: akár egy cég alapításánál az esetleges tevékenységi körök megadásánál, úgy a VSK esetében is az esetleges szakosztályok létrehozásának csak a lehetősége szerepelt a vitát gerjesztő egykori határozatban.

Magyar elmondta: az Olimpiának is megszavazták az 1,3 millió lejes hozzájárulást, ám ha a megyei tanács is megadja a vállalt 1,2 millió lejt, így sem lesz elég a pénz a működésre, ha kifizetik az adósságokat. Dan Babut, a csapat ügyvezető igazgatója szerint a lehető legjobban osztják be a pénzt, de sok a kiadás, így folyamatosan termelődik az adósság. A játékosok átlagfizetése amúgy 1900 lej, az adminisztratív személyzeté 1200 lej.

Magyar Lóránt felszólította Dan Babutot, hogy a rendelkezésre álló pénzből gazdálkodjon, ne vállaljon be olyasmit, amire nem áll rendelkezésre forrás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: