2017-12-08 12:22:18• hírek • Oszkó Viktória

Csángó zene és megzenésített versek a Filharmóniában

December 9-én, ese 19:00 órától kezdődik az a koncertekkel tarkított zenei est a Filharmóniában, amelyre két különleges fellépőt is várnak. Az egyik közülük a Misztrál együttes, a másik pedig a Servet zenekar. Előbbi magyar és külföldi költők verseit, valamint népdalokat dolgoz fel, megzenésítéseik forrása pedig kivétel nélkül a magyar népzenei hagyomány.

Utóbbi pedig, a Servet zenekar moldvai autentikus csángó népzenét játszik. A Servet szó jelentése ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. A zenekar tagjai a moldvai zenét öreg mesterektől, felvételekről, és népzenei táborokban tanulták, és valamennyien aktív tagjai a táncház-mozgalomnak.
 

Az alapelképzelés Böszörményi Gergelytől származik, aki megálmodta ezt a fajta zenei kavalkádot és lehetőséget teremtett arra, hogy a mélygyökerű, autentikus zenét játszó együttesek - beleérte a népi –és egyházi gyökereket is – találkozhassanak és megmutathassák magukat.
 

Egyfajta küldetéstudat is jellemzi a szervezőt, hiszen szeretné felvenni a versenyt a mai modern zenei irányzatokkal, és képviseltetni akarja a hagyományos, népi zenei értékeket is. Szatmárnémetibe most először jut el a produkció, hogy a helyi közönséget is megörvendeztesse zenei sokszínűségével.
 

A "Kárpát-medencei magyarok zenéje 2017." elnevezésű zenei programra a belépés díjtalan, a program pedig a város vezetőségének közreműködésével valósulhat meg a Karácsonyi Vásár programsorozatán belül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: