2011-05-05 09:17:21• hírek • Czinzel László

Csángó túra - először

A Csángóföld ismeretlenebb szegleteiben működő árvaházak és nehéz sorsú gyerekek megsegítése a célja a Magyarfalu Alapítvány és az Afrikai-Magyar Egyesület együttműködéséből megszületett első Csángó túrának, amely csütörtökön indul Szentendréről.

Az Erdélyen és Székelyföldön keresztül haladó négynapos autós túra célja, hogy a térségben működő gyermekotthonok nagyobb nyilvánosságot kapjanak, másrészt annak bebizonyítása, hogy a sajátos gazdasági helyzetben is lehet segíteni a rászorulókon egy-egy igazán jó ötlettel - hangsúlyozta a kezdeményezés szerdai sajtótájékoztatóján Szűcs Balázs, a Magyarfalu Alapítvány képviselője.

Az Afrikai-Magyar Egyesület fővárosi székházában elhangzottak szerint a különleges program lényege, hogy a kiválasztott öt árvaház kifejezetten olyan adományokat kapjon, amelyekre az előzetes egyeztetések alapján leginkább szükségük van, illetve a felajánlott tárgyakat a szervezők és a hozzájuk csatlakozó családok, baráti társaságok személyesen juttatják el a rászorulókhoz.


Csángó fiatalok népviseletben
Csángó fiatalok népviseletben



A berettyóújfalui első állomásra háztartási gépekkel - hűtők, mosógépek, mikrosütők - megpakolt kamion kíséretében érkeznek majd a túrázók, akik később Kolozsváron töltik az éjszakát. Másnap a mezőség tetején található Vita felé veszik az irányt, ahol egy játszóteret építenek fel a gyerekeknek, és meglátogatják a gyergyószentmiklósi árvaház lakóit is. A harmadik napon a legkeletibb csángó települést, Magyarfalut veszik célba, ahol számítógépeket osztanak majd szét a rászoruló fiatalok között.

A szervezők reményei szerint a május 8-án véget érő túrát a jövőben több másik is követi majd - mondta Eötvös György, a Magyarfalu Alapítvány elnöke, hozzátéve, hogy adományokból szerencsére sosincsen hiány. A kezdeményezés másik különlegessége, hogy szóvivője Weisz Fanni siket szépségkirálynő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: