2011-07-05 17:04:09• hírek • Kocsis Zoltán

Csángó gyerekeket fogadott a polgármester

Gyerekzsivajjal teltek meg kedd kora délután a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal folyosói, hisz mintegy ötven kisgyerek látogatta meg az intézményt. A gyerkőcöket Ilyés Gyula polgármester is fogadta, mivel ők igen hosszú utat tettek meg Szatmárnémetiig: Bákó megyéből érkeztek még szombaton a MADISZ közreműködésével, amely szervezetnek feltett célja, hogy megőrizze a magyar identitástudatot a csángó gyermekekben.

A zsivaj csak addig tartott, amíg meg nem érkezett Ilyés Gyula, a Városi Tanácsülés termében a gyerekek ugyanis már inkább voltak fegyelmezetten bátortalanok, mint gyermekien élénkek. A polgármester hiába próbált bárbeszédet kialakítani, a gyerekek csak szégyenlősen válaszolgattak.

A látogatás végén viszont már nagyobb volt a mozgolódás, amikor átvehették a polgármesteri hivatal apró ajándékait, amit követően elénekeltek három gyönyörű szép csángó népdalt.

Ezt követően a gyerekek, akik valamennyien áldozatkész családoknál vannak elszállásolva, átmentek a Közigazgatási Palota másik részére, ahol a Megyei Tanács folyosóján megtudhatták többek között, hogy ez Erdély legmagasabb és egyben Románia harmadik legmagasabb épülete.


Ilyés GYula a csángó gyerekekkel
Ilyés Gyula a csángó gyerekekkel


Bár a programban szerepelt, hogy a gyerekek felmennek a toronyház kilátójára, erre végül időszűke miatt nem került sor, de Ilonczai Annamária, a MADISZ társelnöke megígérte, hogy a hét során bepótolják az elmaradást, mivel a gyerekek vasárnapig élvezhetik a szatmárnémeti családok vendégszeretetét.

A programban szerepel többek között Nagykároly és az ottani strand meglátogatása, amiről Ilonczai elmondta, hogy nagy élmény lesz majd a gyerekeknek, hisz sokan még nem láttak és nem éltek meg hasonlót.



Az "Egyszer jártam Budára" című gyönyörű népdallal kezdték a gyerekek az éneklést





A gyerekek a Városi Tanács termében





A gyerekek a Megyei Tanács épületében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: