2010-11-20 19:10:05• hírek • Szatmár.ro

Tasnádi Ady Napok

Első alkalommal tartották meg a Tasnádi Ady Napok rendezvénysorozatot. A megemlékezés vetélkedővel kezdődött, majd szombaton a volt mozi épületében tartottak ünnepséget, majd Érmindszenten koszorúzták meg a költő szobránál.

Az esemény péntek délután, középiskolások vetélkedőjével vette kezdetét: az Ifjú Szívekben Élek címet viselő versenyen összesen nyolc, tasnádi, nagykárolyi, szatmárnémeti, valamint szilágysomlyói középiskola növendékei vettek részt, az első díjat a Nagykárolyi Kalazanczi Szent József Iskolaközpont Ady Múzsái elnevezésű csapata szerezte meg.

Szombaton a helyi előadóteremben - volt mozi épülete - Véron András, a város polgármestere nyitotta meg az eseményt. Az elöljáró rámutatott: immár a tasnádiak feladata az Ady-emlékünnepség megrendezése, amely célból létrehoztak egy kulturális társaságot, Tasnádi Ady-Kölcsey Egyesület néven. Ennek a szerveződésnek - folytatta Véron - a két költő kultuszának az ápolása mellett fesztiválok szervezése, tehetséges gyerekek támogatása, nemzetközi kapcsolatok ápolása is feladatai közé tartozik.

Günthner TiborGünthner Tibor szenátor dícséretre méltónak nevezte azt, hogy a tasnádiak továbbörökítik ezt a megemlékezést, ami szerinte azt bizonyítja: ebben a tájegységben igenis akadnak elhivatott, a magyar közösség ügyeit lelkesen felvállaló emberek.

Günthner szerint nem csupán „az Értől az Óceánig" kell eljutni, hanem az utat visszafelé is meg kell tenni, azaz: látni kell, mi történik a nagyvilágban, de cselekedni a szülőföldön kell.

Ady ezt az utat - folytatta - megtette a múltban, amikor hazatért az Ér partjára megpihenni, de megteszi most is, azzal, hogy az utódok rá emlékeznek. A szenátor úgy véli: ha mindenki megérti, hogy tevékenységével - legyen szó politikusokról, pedagógusokról, mesteremberekről - a közösséget kell szolgálni, eljön az idő, amikor maga az Ér szélesedik ki egy nagy, tiszta vizű Óceánná.

Bár a fő szónok Benák Katalin lett volna, a hódmezővásárhelyi hölgy utolsó pillanatban érthetetlen módon lemondta a részvételt, és Tasnád helyett az érmindszenti, „másik megemlékezés"en volt jelen.

A középiskolás verseny díjazottjainak Varga Attila, parlamenti képviselő nyújtotta át az okleveleket és könyvjutalmakat, majd a Tasnádi Teletinik műsora jött a sorban - Ady életpályáját, költészetét idézték fel hangulatos előadás keretében, Tóga Judit és Jáger Enikő felkészítésében.

A tasnádi eseményen megjelentek Érmindszentre mentek, ahol a megjelent szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Ady Endre szobránál. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével ért véget.

Mint arról honlapunk is beszámolt, az idén nem sikerült közösen ünnepelnie az eddigi megemlékezések folytatóinak és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület valamint Tőkés László EP-képviselő által rendezett ünnepségen résztvevőknek - Ady nem csodálkozna ezen a tényen, hiszen a magyarság széthúzása az ő korába is legendás volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: