2011-10-19 11:21:48• hírek • MTI

Az új választási rendszerről egyeztetett az RMDSZ és a PD-L

Kelemen Hunor és Emil Boc
Kelemen Hunor és Emil Boc

A jelek szerint ugyan sikerült közelíteniük a romániai választási rendszerről szóló, egymástól eltérő álláspontjaikat a bukaresti kormánykoalíció két fő erejének, a román Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), a részletek megvitatása azonban még hátravan - tájékoztatta kedden az MTI-t Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy kedden Emil Boc, a PD-L pártelnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke újból tárgyalóasztalhoz ültek. A tanácskozáson részt vett Márton is, aki úgy értékelte, hogy akár áttörésnek is lehet nevezni a tárgyalásokat, azonban hangsúlyozta, hogy " az ördög a részletekben rejlik", utalva ezzel arra, hogy szerdán újabb részletesebb megbeszélésre kerül sor, és csak ezt követően lehet végleges következtetéseket levonni.

A képviselő kifejtette, hogy egyszerre több kérdésről egyeztetnek, hiszen a választási rendszer mellett a választások időpontja is része lesz egy esetleges megállapodásnak, akárcsak a román parlament jövőbeni létszáma is.
A felek között az képezi a fő nézeteltérést, hogy míg a PD-L tiszta egyéni választókerületes rendszert akar, a magyar szervezet ragaszkodik, hogy az arányosság elvét is vegyék figyelembe, és ezért vegyes választási rendszert javasolt. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden a román közszolgálati televízióban azonban már jelezte, hogy felmerült egy olyan változat, amely hasonlít a jelenlegi választási rendszerhez, vagyis kizárólag egyéni választókerületekben lehet mandátumokat nyerni, de azok elosztásánál figyelembe veszik az arányosság elvét úgy, hogy egyes második és harmadik helyezett jelöltek is bejutnak a törvényhozásba. Kelemen jelezte, hogy az RMDSZ hajlandó tárgyalni erről a változatról.

A román kormánykoalíciót alkotó pártok emellett egyetértenek azzal is, hogy a jövő év őszén összevonva, vagyis egy időben szervezzék meg az önkormányzati és a parlamenti választásokat. Az RMDSZ azonban csak a számára megfelelő választási rendszer biztosításával hajlandó elfogadni a két politikai megmérettetés összevonását, amit a PD-L szorgalmazott.

A tárgyalásoknak azért képezi részét a román parlament létszáma is, mert 2009-ben Traian Basescu román államfő által kiírt érvényes és eredményes népszavazáson a lakosság egyetértett azzal, hogy a parlament maximum 300 tagú legyen a jelenlegi 470 fős testület helyett. Az RMDSZ ezzel a javaslattal azért nem ért egyet, mert a törvényhozói létszámcsökkentés jelentős mértékben csökkentené a romániai magyarság parlamenti érdekképviseletének erejét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: