2009-07-06 21:44:22• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Csalásgyanús az érettségi

Ismét csalásokat sejtető, aránytalan eredmények születtek a romániai érettségi vizsgákon, ezek alapján úgy tűnhet, mintha egyes megyékben nagyon okosak, másokban viszont nagyon buták lennének a diákok.

A hétfőn összesített statisztikák szerint az abszolút rekordot az idén Mehedinti megye állította, ahol a vizsgán megjelent diákok 98,19 százaléka vizsgázott sikeresen. Kimagasló eredményt ért el a kelet-romániai Botosani megye is, ahol a diákok 97,09 százaléka kaphat diplomát arról, hogy megfelelt a vizsgán.

A leggyengébb eredmények Galati megyében születtek. Ott a diákoknak csak 59,82 százaléka ment át a vizsgán. A legtöbb sikertelen érettségiző másik kilenc megyéhez tartozik, amelyekben 70 százalék alatt maradt a sikerarány. Az átlagos eredményt produkáló régiók közé tartozik Bukarest, ahol a vizsgázók 74 százaléka érettségizett le sikerrel.

Oktatási szakemberek szerint vélhetően az "átlagos" adatokat produkáló megyékben tükrözik az eredmények a diákok reális tudását. Romániában évek óta botrány övezi az érettségit. Tavaly is az ideihez hasonló, aránytalan eredmények születtek. Számos, csalás elkövetésére vonatkozó vád hangzott el az oktatási minisztérium vezetőivel szemben amiatt, hogy egyes régiókban szinte minden diák átment, másutt viszont nagyon kevesen állták a próbát.

Tavaly összesen 125 személy, köztük 38 pedagógus és 82 felnőtt korú diák ellen emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség az érettségi vizsgák rendszerváltás utáni történetének legsúlyosabb korrupciógyanús ügyében. A vádhatóság szerint egy máramarosszigeti magániskola vezetői a tavalyi nyári érettségin 30 ezer eurót gyűjtöttek össze a diákoktól, és az összeg egy részét a vizsgáztató és felvigyázó tanárok megvesztegetésére fordították.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: