2012-01-06 16:05:33• hírek • Póti Orsolya

Sikeres kezdeményezésnek bizonyul a családorvosi ügyelet

Már nem szükséges minden esetben a sürgősségire rohanni, hiszen júliustól éjjel-nappali családorvosi ügyeleti központok működnek Szatmár megye egyes klinikáin és orvosi rendelőiben. Az ügyeletet irányító orvosok szerint az utóbbi hónapokban egyre több páciens érkezik.

Fél éve működik családorvosi ügyelet Szatmár megyében. A pácienseket hétköznaponként este 20 és reggel 8 óra között, illetve hétvégenként huszonnégy órán keresztül szakképzett orvosok és asszisztensek várják az egyes klinikákon és rendelőkben. A permanencia lényege, hogy az ide forduló betegek ne várakozzanak órák hosszát, és, hogy időben a családorvosok hatáskörén belül való ellátáshoz jussanak.

Természetesen, ha az orvosok sürgősségi esetet észlelnek azonnal értesítik a mentőt és a beteget a kórházba küldik. Ez a típusú ügyelet még teljesen új Romániában, ezért a lakosság még hozzá kell szokjon ehhez, meg kell értse ennek lényegét, célját.

"A Korall Klinikában működő családorvosi ügyelet keretében július 17-től mostanáig összesen 384 beteg érkezett. Szerintem ez így kezdetben jó szám, ugyanis a lakosság többsége még nem ismerte fel a permanencia fontosságát" - véli Bódis Botond, a Korall Klinika ügyvezető igazgatója.

A családorvosok kezelni tudnak bármilyen interkurrens betegséget, mint például láz, hányinger, torokfájás, vesegörcs stb., és természetesen a gyermekeket is fogadják. Injekciós kezelésért is érdemes felkeresni az ügyeleti központokat, ugyanis a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályán már nem adnak injekciót.

"Mióta a sürgősségin nem látják el az injekciós gyógyerekkel kezelt betegeket, azóta megnőtt az ügyeletek látogatottsága. Minden bizonnyal sikere lesz a kezdeményezésnek, csak kell egy kis idő, amíg a lakosok hozzászoknak ehhez a szolgáltatáshoz" - nyilatkozta Dr. Láng László a szatmár.ro-nak.

Szatmár megyében eddig tizennégy Családorvosi Ügyeleti Központ működik, ezek közül nyolc található a megyeközpontban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: