2018-11-27 13:20:49• hírek • Bede Emőke

Családon belüli erőszak áldozata lettél? Van kiút!

Nagyszabású kampányt indít a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség a nők és a lányok elleni erőszak megfékezése érdekében. A cél, hogy minél szélesebb körhöz eljusson az üzenet: a folyamatos zaklatások ellen igenis fel kell lépni, van kiút a nehéz helyzetből.

A Romániában végzett kutatások szerint a családon belül történt erőszakos cselekményeknek csupán 17 százalékát jelentik a rendőrségnek, azaz a nők 83 százaléka mélyen hallgat az elszenvedett zaklatásokról. Bár ez is elrettentő adat, az még elszomorítóbb, hogy a szexuális erőszakos eseteket még kisebb mértékben jelentik, tíz alkalomból jó esetben is csak kettőről értesül a rendőrség. Szatmár megyében is hasonló adatokkal számolhatunk, sajnos azonban nehéz felmérni a valós helyzetet, hiszen sokan a félelem vagy a szégyenérzet miatt nem vallják be, hogy ők is erőszak áldozatai lettek. Épp ezért fontos tudatosítani a nőkben, a tinilányokban és családanyákban egyaránt, hogy tehetnek a kialakult helyzet ellen, nem szabad hagyniuk, hogy a rettegés megbénítsa őket.
 

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség által indított Láthatatlan erőszak című kampány épp ezt tűzte ki célul. A 2018. november 25. és 2019. május 25. között zajló akció során 800 középiskolás és 50 posztliceális képzésben részt vevő diákhoz szeretnék eljuttatni az üzenetet az iskolalátogatások során, de szeretnének 100 olyan fiatalhoz is elérni, akik kifejezetten a veszélyeztetett közegekben, pl. állami gondozásban vagy hátrányos helyzetű családokban élnek. Emellett szeretnének minél több pedagógust, iskolai tanácsadót és pszichológust is bevonni az akcióba, hogy a kampány által megfogalmazott mondanivaló minél több emberhez eljuthasson.
 

A fizikai vagy szexuális erőszakot elszenvedett nők és a potenciális áldozatok számára Szatmár megyében egyébként már működik egy csoport, mely a harmadik ilyen jellegű kezdeményezés az országban. Ebben a közösségben a nők tanácsadáson vehetnek részt, megpróbálhatják feldolgozni az általuk átélt traumákat. Emellett egy szatmári karate klubnak köszönhetően ingyenes önvédelmi képzésben is részt vehetnek. A GR.AB. csoportot akár a Facebook-on is el lehet érni ide kattintva, de egy telefonszám is él, melyen bárki segítséget kérhet. Azaz aki nem rendelkezik Facebook-fiókkal, az is részesülhet a támogatásban, ehhez csak tárcsáznia kell a 0758 734 795-ös számot. A személyazonosság védelme természetesen garantált, a rendőrség által indított csoporthoz csatlakozva mindenki biztos lehet abban, maximálisan az ő érdekeiket helyezik előtérbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: