2021-12-21 11:07:54• hírek • Bede Emőke

Családkonferenciát tartott Szatmárnémetiben a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Merre tovább, európai család? címmel családkonferenciát szervezett hétfőn Szatmárnémetiben, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központban.

Az eseményt Szőnyi Kinga, az érdekszövetség elnöke nyitotta meg, ismertetve azt is, hogy miért szükséges napjainkban hasonló tematikájú előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartani. „Tapasztalhatjuk, hogy milyen támadás éri ma a családokat, éppen ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ki kell állnunk a család értéke mellett” – mondta el Szőnyi, majd köszöntötte a konferencia előadóit is.


Szőnyi Kinga köszöntője és a nemzeti himnusz közös eléneklése után dr. Király Lajos református esperes, pasztorálpszichológus lépett a mikrofonhoz, hogy a keresztény család kríziseiről, kihívásairól és lehetőségeiről beszéljen az egybegyűlteknek. Az előadó mindenekelőtt azt tisztázta, mit is értünk napjainkban a „keresztény család” fogalma alatt, majd azokról az erőforrásokról szólt, melyek segítsége révén a jelenlegi pandémiás helyzetet is átvészelhetik a család tagjai, sőt úgy tekinthetnek erre a periódusra, mint ajándék, mely során közelebb kerülhetnek családtagjaikhoz és önmagukhoz is, erősítve „lelki immunrendszerüket” és Isten-kapcsolatukat egyaránt. Dr. Király Lajos után Prof. Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus, tanszékvezető, egyetemi tanár tartotta meg előadását. A bemutatóban a Linzi Katolikus Egyetem központigazgatója azon kritériumokról, szabályokról értekezett, melyeket az egyház fejlesztése során figyelembe kell venni.



Csiszár Klára után Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke tartott előadást arról, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a határon túli magyarságnak. „Három évvel ezelőtt lettem a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének az elnöke, és akkor azt gondoltam, hogy határon túli, partiumi magyarként igenis tudom, milyen nehézségekkel küzdünk mi meg a határon túl. Aztán megadatott az a lehetőség, hogy ellátogassak az elszakított nemzetrészekre, és bizony meg kell mondanom, mindenhol vannak problémák, és sokkal válságosabb helyzetben vannak, mint mi idehaza. A magyar nemzet megmutatta, hogy legyőzte Trianont, túlélte a 20. század egymást követő súlyos csapásait. Itt vagyunk Európa közepén emelt fővel, sokszor ellenszélben erősödve, s az elcsatolt magyarságot az elnyomó többségi uralmak, a diktatúrák sem tudták felszámolni. A magyarság a legnehezebb időkben is megmutatta, miként lehet dacolni a legerősebbnek látszó hatalmakkal a megmaradásunkért. Erre a tudásra, tapasztalatra a nemzetnek ma is nagy szüksége van” – fejtette ki Márton Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a családszervezetek szövetsége mindent megtesz annak érdekében, hogy a határon túli magyar családok megmaradhassanak a szülőföldjükön, ne tűnjenek el és ne olvadjanak bele a többségi nemzetek csendben épülő kohójába. A szövetség elnöke azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a beolvadás veszélye fenyegeti a határon túli magyar családokat, hanem a jobb élet reményében történtő elvándorlás és az anyanyelvi oktatással kapcsolatos kihívások is. Márton Zsuzsanna hangsúlyozta, a családszervezetek szerte az egész Kárpát-medencében az anyanyelv, a kultúra és hagyományok megőrzésén dolgoznak, ezzel erősítve a határon túli magyar családok identitástudatát is.


A konferencia előadói közül utolsóként Bedő Imre, a budapesti Férfiak Klubjának alapítója tartotta meg Hogyan legyen az apa férfi és az anya nő? című előadását, melyben elsősorban a család feladatairól, a gyereknevelés modern kihívásairól, illetve a férfi és a nő kapcsolatáról értekezett.


Az előadások után az egri vegyeskórus egy karácsonyi dalcsokorral kedveskedett a résztvevőknek, majd egy kerekasztal-beszélgetést és egy állófogadást követően a budapesti Klasszikus Színházért Alapítvány szervezésében bemutatásra került a Tolcsvay László és Tolcsvay Béla által jegyzett Magyar Mise rockoratórium, melynek főszerepében Sáfár Mónika és Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színművészeket láthatta a közönség.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: