2018-05-08 10:56:18• hírek • Közlemény

Családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark alpakáit!

A jelenleg egyhetes alpaka apróság csokoládébarna bundájú, és mivel arcán Amerika kontinensére hasonlító fehér szőrminta van, gondozói tréfásan csak Amerika Kapitánynak nevezik.

A kis csődör nyolc kilogrammal született, és körülbelül 5-6 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni. A csaknem 11 hónapnyi vemhesség után világra jött csikó – mint a patások általában – rendkívül fejletten érkezett közénk, és néhány órával a születése után már lábra is állt. Jelenleg szinte minden idejét anyja mellett tölti, de a kifutójával és az alpaka csapat többi tagjával is ismerkedik.


Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.


Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”. Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik,itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a.


A kis patást már a látogatók is megtekinthetik a park egyik Dél-Amerika kifutójában, ahol tapírokkal és kapibarákkal (vízidisznókkal) él társbérletben az Andok-kalandok kifutórendszerében.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: