2010-12-21 12:55:28• hírek • Szatmár.ro

Családi karácsony a Magyar Televízióval

Gyermekműsorokkal, családi filmekkel és premierekkel, koncertekkel és ünnepi vallási programokkal várja tartalmas kikapcsolódásra vágyó nézőit az év utolsó napjaiban a Magyar Televízió. Ajánlónkban a téli szünet műsorkínálatából válogatunk.

December 24-én, pénteken délelőtt mindenekelőtt a gyermekeknek kínál programokat a köztévé. Már kilenckor érdemes a tévé elé ülni, ekkor vetíti a Lolamesék egy epizódját az m1. A rajzfilmsorozat az MTV műsorvezetője, D. Tóth Kriszta meséi alapján készült, sőt a sorozat narrátora is a híradós. Rögtön utána a Karácsonyi rock című animációs filmmel folytatódik a kínálat arról, hogy a Télapó manócskája hogyan menti meg a karácsonyt válság idején. Fél 11-től a Budapesti Fesztiválzenekar matinéját, a Kakaókoncert felvételét vetíti az m1, amellyel a zenekar kötetlen formában vezeti be a gyerekeket a zenehallgatás rejtelmeibe. Fél 12-től pedig a Tündér Lalát, a Szabó Magda műve alapján készült mesejátékot láthatják a nézők egy emberszívű tündérfiúcskáról.

Ebéd után, 14.55-től megéri átkapcsolni az m2-re, ekkor kezdődik A kis mozisztár című film, amelyben egy rosszcsont francia kislányt ismerhetünk meg, aki mindenáron főszerephez szeretne jutni. A mesekínálat az m1-en folytatódik 16.45-től: a Csendes éj című angol rajzfilm azt a történetet eleveníti meg, hogy a hagyomány szerint hogyan született meg a címadó ünnepi dal. A kínálatot a Rózsa és Ibolya zárja, az új magyar mesejáték Arany János népmesei motívumokból írt művét dolgozza fel.

Gyerekeknek szóló műsorokat az ünnep további napjain is sugároz az MTV, szombat délelőtt például az m1, vasárnap az m2 várja meseblokkal a kisebbeket, 24-e délutántól azonban számos olyan film is szerepel a kínálatban, amely elé az egész családnak érdemes leülnie. Kezdve Az igazi Micimackóval (14.15, m1), amely annak az árva medvebocsnak a történetét meséli el, amely Milne-t a Micimackó megírására inspirálta, vagy folytatva a Jókai-regényből készült Melyiket a kilenc közül? című tévéjátékkal (16.20, m1) egy szegény csizmadiáról és gyerekeiről. Az m1 24-én este nyolckor az Egy karácsony együtt című, Truman Capote novellájából készült filmet teszi a fa alá, a színészlegenda Katharine Hepburn utolsó tévéfilmjét egy nyolcéves kisfiú és szélhámos apja karácsonyi történetéről. Az m2 24-én több más családi mozi mellett a Dickens-regényből készült Copperfield Dávid első részével, egy pazar olasz feldolgozással várja a nézőket (16.30).

Szombaton 14.35-től mutatja be az m1 a Mark Twain világhírű regényéből forgatott Koldus és királyfi című filmet, majd 16.10-től Xaver Schwarzenberger Karácsonyi leánykérés című vígjátékának első részét (a második részt vasárnap 16.40-től adja a csatorna). Este kilenctől a Szent Ágoston életéről készült vadonatúj olasz film első része látható az m1-en Franco Neróval és Alessandro Preziosival a főszerepben; a nagyszabású történelmi tabló második részét szintén vasárnap, 21.55-től vetíti a csatorna. Szombaton az m2 a Copperfield Dávid második része mellett (15.20) Az esküvő című amerikai filmdrámával várja nézőit Halle Berryvel a főszerepben (21.25), vasárnap pedig az Afganisztánban szolgáló katona és egy kaliforniai lány történetét megörökítő Karácsonyi üdvözlet című filmmel (18.20).

Karácsony után még egy különleges premierrel várja nézőit az MTV: 27-én, hétfőn este 9-től látható Miklauzic Bence a századelős Pesten játszódó új, kosztümös tévéfilmje az m1-en. Az Éji séták és éji alakok Mikszáth Kálmán hasonló című novellafüzérének felhasználásával, az MTV-vel koprodukcióban készült. Főszereplői Fenyő Iván és Székely B. Miklós.

A téli szünet napjaiban kedvelt filmklasszikusokat is műsorra tűz a Magyar Televízió, így december 25-én újra láthatják a nézők a híres Megálmodtalak című 1943-as romantikus mozit Muráti Lilivel a főszerepben (m1, 18.45). Vaszary János filmjének a bemutató után nyoma veszett, és csak évtizedekkel később, tavaly került elő. Szintén 25-én mutatja be az m2 Fred Astaire és Jane Powell főszereplésével a Királyi esküvő című 1951-es amerikai zenés vígjátékot (13.50). Vasárnap újra színészlegendákat láthatunk a televízióban: a Fekete macska című 1972-es tévéjátékban Dajka Margit és Major Tamás (m1, 23.45), Hemingway ismert regénye, A Kilimandzsáró hava 1952-es feldolgozásában pedig Gregory Peck, Susan Hayward és Ava Gardner játsszák a főbb szerepeket (m1, 00.50). Az m2 a Gárdonyi Géza művéből 1974-ben forgatott Ida regénye című tévéfilmet sugározza Venczel Verával a főszerepben vasárnap délután (16.05). A klasszikus filmek kedvelőinek hétfőn és kedden délután is érdemes az m2-re kapcsolniuk, 27-én 15.40-től, illetve 28-án 15.30-tól vetíti több részben a csatorna Zsurzs Éva Eötvös József regényéből készült, A falu jegyzője című 1984-es tévéfilmjét. Az MTV retroműsora, a Hogy volt!? Sinkovits Imrére emlékezik szombaton (m2, 8.55), és Kiss Manyi televíziós munkáit eleveníti fel vasárnap (m1, 14.00), de nosztalgiázhatnak a nézők a nemrég elhunyt legendás zeneszerző, Szenes Iván műsorával is: a Nem csak a húszéveseké a világ című zenés sorozat egy-egy epizódját szombaton 19.45-től és vasárnap 21.30-tól adja az m2.


A Copperfield Dávidot is műsorra tűzik
A Copperfield Dávidot is műsorra tűzik


A Magyar Televízió zenei műsorkínálata is tartogat meglepetéseket karácsony napjaiban: az m1 24-én 18.35-től mutatja be az Operaházban frissen rögzített A diótörőt, Csajkovszkij mesebalettjét Vaszilij Vajnonen koreográfiájával. Az előadásról werkfilm is készült, amit nem sokkal korábban, 13.55-től vetít ízelítőül a csatorna. Este fél 11-től egy híres angol fiúkórus repertoárjából láthatnak válogatást a Libera - Angyali hangok című zenés filmben az m1 nézői. Az m2 Sütő András Advent a Hargitán című, a Nemzeti Színházban rögzített színjátéka (21.30) után a Magyar Te Deumot, Olasz Ferenc a szent énekről készült filmjét sugározza este 11-től, majd a Mennyből az angyal című összeállítást középkori Mária-himnuszokkal, moldvai szentes énekekkel és imádságokkal (00.30). Az estét Beethoven IX. szimfóniájának 1982-es felvételével zárja a csatorna. Karácsonyi koncerteket a hétvégén is műsorára tűz az MTV, például szombaton az Angelica leánykar hangversenyét (m2, 10.30), vagy vasárnap éjszaka Bach Karácsonyi oratóriumát (m1, 2.40), de a könnyedebb műfajokból is gazdag válogatást kínál hétvégén a köztévé. Az m1 szombaton Rost Andrea - Pannon Dalok című rendhagyó, magyar, cigány és zsidó népdalokból összeállított koncertjét vetíti (23.45), vasárnap pedig Szekeres Adrien Adventi turnéját két részben (19.35, 21.05). Az m2 vasárnap a Budapesti Operettszínházban rögzített Csárdáskirálynővel várja nézőit (22.25), hétfőtől pedig esténként 22.25-től több napon át Lévai Balázs zenés színpadi talkshow-ja, a Dob+Basszus Live felvételeivel. A műsorban hétfőn Ákos, kedden a KFT, szerdán a Quimby, csütörtökön a 30Y zenél.

December 24-én az éjféli misét a kalocsai Nagyboldogasszony-székesegyházból közvetíti mindkét csatornán a Magyar Televízió, a szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Karácsony napján 12-től az ikladi evangélikus templomból követhetik az evangélikus istentiszteletet a hívők, az igehirdető Dr. Fabiny Tamás püspök lesz. XVI. Benedek pápa a Városnak és a Világnak szóló karácsonyi üzenetét, a hagyományos Urbi et Orbi áldást szombat déltől közvetíti Rómából a Magyar Televízió.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: