2009-05-20 11:11:46• hírek • MTI/AFP/AP/dpa

Csaknem tízezer beteg világszerte

Negyven országban 9830 új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak, és 83-an vesztették életüket a járvány következtében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az egyes országok által közölt adatok szerint.

A betegség továbbra is riasztó ütemben terjed, már negyedik egymást követő nap fordult elő, hogy 24 óra alatt ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. A legtöbb beteget Mexikóban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban tartják nyilván. Az új fertőzések többségét Japánból jelentették, ahol már több mint 200 ember kapta el az A típusú H1N1 vírust - derült ki a WHO kedd esti mérlegéből.

A 83 haláleset közül Mexikóban 74, az Egyesült Államokban 7, egy-egy pedig Kanadában és Costa Ricában történt.
Mexikóból kedden négy újabb megerősített halálesetet jelentettek. A 74 halálos áldozat - hét kivételével - még április 23. előtt fertőződött meg, vagyis a vírustörzs azonosítását és a drasztikus óvintézkedések bevezetését megelőzően. Az észak-amerikai országban az utóbbi 24 órában 88 újabb bizonyított fertőzést regisztráltak, így összesen már 3734 beteget tartanak nyilván. Az új fertőzések ellenére a mexikói egészségügyi minisztérium szerint a járvány visszaszorulóban van.

Két dél-amerikai országban szintén emelkedett a fertőzöttek száma: Kolumbiában már 12, Chilében 10 beteget tartanak nyilván.

Tajvanon szerdán megerősítették az első új influenzás esetet. A fertőzött egy 52 éves külföldi férfi, aki hétfőn érkezett New Yorkból Tajpejbe, Hongkongon keresztül. A tajvani egészségügyi hatóságok állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit közöltek, hogy egy óceánjáró hajó orvosa, nem amerikai és nem japán.


Egészségügyi maszkokat osztogatnak Mexikó egyik városában
Egészségügyi maszkokat osztogatnak Mexikó egyik városában


Japánban tovább terjedt a vírus: az új influenzás esetek száma elérte a 228-at, és a betegség felütötte fejét egy harmadik prefektúrában is a szigetország nyugati részén. A korábbi megbetegedéseket Oszaka és Hjógo prefektúrákból jelentették, de az új fertőzöttek egyike, egy húszas éveiben járó férfi Siga prefektúrából származik. A férfi valószínűleg a hét végén kapta el a vírust a Hjógo prefektúrabeli Kobe városában, ahol a legtöbb beteget regisztrálták. Japánban a fertőzöttek zöme diák és tanár, emiatt csaknem 4 ezer 500 ezer iskolát bezártak. Az új influenza egy kobei és oszakai középiskola közötti szombati röplabdamérkőzés óta terjed rohamosan a távol-keleti országban.

Jelenleg az új típusú influenza miatt a hatos fokozatú skálán az ötös készültségi fok van érvényben világszerte, amit még a múlt hónapban rendelt a WHO a betegség észak-amerikai terjedése nyomán. Ha a fertőzöttek száma továbbra is gyors ütemben növekszik Japánban, akkor a WHO napokon belül életbe léptetheti a világjárvány kitörését jelző legmagasabb riasztási fokozatot. Világjárvány esetén a WHO szerint egy év alatt csaknem 5 milliárd adag vírusellenes oltóanyagra lehet szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: