2016-06-29 09:00:18• hírek • MTI

Csaknem félszáz halottja van az isztambuli merényleteknek

Az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint csaknem ötven halottja van a kedd esti isztambuli repülőtéri merényleteknek. Török kórházi források 106 sebesültről tájékoztatták a sajtót.

Lövöldözés és két robbanás történt kedden este az isztambuli Atatürk repülőtéren. Az AP a török kormány egy tisztségviselőjét említette - név nélkül - a halálos áldozatok számáról szóló híre forrásaként. A tisztségviselő közölte azt is, hogy az áldozatok zöme török, de van köztük külföldi állampolgár is. Elmondása szerint a merénylők - az első hírekben említett kettő helyett - négyen lehettek. A tisztségviselő kitért arra is, hogy minden kezdeti jel szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a merényletek mögött. Az AP megjegyzi, hogy a tisztségviselő a kormány előírásaihoz igazodón nyilatkozott névtelenségbe burkolódzva.

Török kormányfő: az Iszlám Állam lehet az elkövető

A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat a kedd esti isztambuli Atatürk repülőtéri merényletek mögött. Mint mondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. Tanúk elmondása alapján a fekete ruhás férfiak előbb Kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat. Az Atatürk repülőtér Európa harmadik legnagyobb légikikötője.

Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt, ám később a tisztségviselő úgy módosította tájékoztatását, hogy a halottak száma elérheti az ötvenet. Elmondása szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben. "Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot" - így Erdogan nyilatkozata.

Ami a világot illeti, az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált a leggyorsabban: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később már fel is oldotta a repülési tilalmat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: