2018-06-19 08:12:18• hírek • MTI

Csaknem egymilliárd kézifegyver van magánkézben világszerte

A világban lévő több mint egymilliárd kézifegyver 85 százaléka magánkézben van a genfi IHED agytröszt keretében működő, kézifegyvereket és erőszakos cselekményeket monitorozó Small Arms Survey (Kézifegyverek Ellenőrzése) nevű szervezet éves jelentése szerint.

A kézifegyverek birtoklásában országonként igen nagy az eltérés: az Egyesült Államokban a legmagasabb a magánszemélyek által birtokolt kézifegyverek (összesen 393,3 millió) aránya; minden száz lakosra 120 jut.
 

Amerikai magánszemélyek kezén van a világban tartott összesen 1,013 milliárd kézifegyver csaknem 40 százaléka – áll a helyi idő szerint hétfőn közzétett jelentésben. Az Egyesült Államokat Jemen követi minden 100 lakosra jutó 53 kézifegyverrel, utána következik Montenegró minden 100 lakosra jutó 39,1 kézifegyverrel. Több országban – így Indonéziában, Japánban, Malawiban és több csendes-óceáni szigetországban – valamennyivel kevesebb a magánkézben lévő kézifegyverek aránya.
 

A kézifegyverek mintegy 13 százaléka van a katonai szervezetek és 2 százaléka a rendvédelmi szervek kezében a jelentés szerint. A polgári személyek kezében lévő kézifegyverek száma a 2006. évi 650 millióról 32 százalékkal mintegy 857 millióra nőtt tavaly. A jelentés szerint ugyanezen időben jelentősen csökkent a rendvédelmi szervek és katonai szervezetek kezén lévő kézifegyverek száma.
 

A kézifegyverek közül mintegy 100 millió volt csak bejegyezve, azaz az összes ilyen fegyver 12 százaléka – közölte a megfigyelő szervezet, amely szerint a fegyvertartási statisztikák hiányosságai és a sok országban hiányzó kötelező bejelentés miatt nehéz a pontos összesítés.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: