2008-01-21 11:26:20• hírek • Szatmar.ro

Bocsánatkérés az egykori rabszolgatartó rendszer miatt

fekete_rabszolgaAmerikában bocsánatot kértek a rabszolgatartó rendszer miatt az egykoron érintett államok.
A keleti parti New Jersey állam is bocsánatot kér a valahai rabszolgatartó rendszerért, Maryland, Virginia, Észak-Karolina és Alabama után. A döntésre kimondott "igen" azonban nem volt egyhangú.
 
Egyes képviselők ugyanis ellenezték, arra hivatkozva, hogy egyrészt a rabszolgák, akiktől bocsánatot kell kérni, már nem élnek, másrészt pedig a mai bocsánatkérők nem felelősek őseik bűneiért. New Jersey törvényhozásának többsége azonban akadékoskodásnak, sőt, a rasszizmus továbbélésének minősítette és elvetette az ellenzők álláspontját.
 
A rabszolgaság leginkább az USA déli államaiból ismert, mivel ezek az államok nagy számban importáltak Afrikából embereket mezőgazdasági munkaerő céljára. Ez többszázezer afrikai életébe került. A rabszolgasággal együtt kialakult a fehérek rasszizmusa a fekete rabszolgákkal szemben. A gyapotkereskedelem ugrásszerű fejlődése a 19. század közepén szintén hozzájárult ehhez. Többek között a rabszolgaságról vallott eltérő nézetek vezettek az amerikai polgárháború kitöréséhez. 1865. december 18-án az Egyesült Államok alkotmányának 13. kiegészítésének elfogadásával a rabaszolgaságot az USA-ban törvényen kívülre helyezték.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: