2013-10-10 09:34:53• hírek • MTI

Csaknem 40 millió tonna gabonát takarítottak be

Csaknem 40 millió tonna gabonát arattak le Ukrajnában az idén, 15 százalékkal többet, mint az előző évben - közölte Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a kormány ülésén.

Azarov kiemelte, hogy búzából több mint 22 millió tonnát, árpából 7,5 millió tonnát, rozsból pedig 665 ezer tonnát takarítottak be idén, ami szavai szerint teljesen fedezi a hazai élelmiszergabona-igényt.

A miniszterelnök ugyanakkor sürgette a későbbi betakarítású  növények, a kukorica, a napraforgó, a szójabab, valamint a zöldségek, különösen a burgonya begyűjtésének felgyorsítását, amíg az időjárás engedi. Rámutatott: a meteorológiai előrejelzések szerint a jelenlegi száraz idő nem tart sokáig, ezért azt a lehető leghatékonyabban kell kihasználni, erre kell összpontosítani "minden erőt és technikát". 

A kormányfő ugyanakkor kijelentette, hogy zöldségből - beleértve a burgonyát - a belső fogyasztást kielégítő mennyiséggel rendelkezik Ukrajna a kedvezőtlen szeptemberi csapadékos időjárás ellenére, amely miatt egy ideig szünetelt a betakarítás.
Hozzátette, hogy jelenleg Ukrajnában mintegy 140 kilogramm az egy főre jutó éves termés burgonyából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: