2019-02-22 11:11:29• hírek • Bede Emőke

Csak óvatosan: új módszerrel próbálkoznak a telefonos csalók

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Az utóbbi időben egyre több telefonhasználó jelentette a román hatóságok felé, hogy ismeretlen tettesek olyan személyes adatokat szeretnének tőlük egy-egy hívás során kicsalni, mellyel a későbbiekben aztán bármikor visszaélhetnek –figyelmeztet a CERT, azaz a kiberbiztonsági eseménykezelő központ.

Ezt a szakértők telefonos adathalászatként emlegetik. Ennek egyik változata, amikor a csaló felhívja a potenciális áldozatot, majd egy állami hatóságnak, pénzintézetnek vagy valamilyen cégnek kiadva magát arra kéri a hívott felet, adja meg személyes adatait, bankszámlaszámát, PIN-kódját, más jellegű jelszavait. Hogy hitelességét igazolja a csaló, olyan információkat is felsorakoztat, melyeket elméletben csak a bank vagy valamelyik hivatalos szerv ismerhet. Ám a szomorú valóság az, hogy sokan óvatlanul szörfölnek az interneten, megbízhatónak cseppet sem nevezhető oldalakat böngésznek, és egy-két kattintással fontos adatokat osztanak meg magukról, legyen az lakcím vagy e-mail cím. Az átverésért felelős személyeknek csak pár pillanat ezeket megszerezni, s ezekkel visszaélve aztán sokkal több, sokkal értékesebb adatot tudnak kicsalni az áldozatoktól.
 

Egy gyakran alkalmazott trükk például, hogy a csaló a pénzintézet nevében telefonálva arról értesíti az „ügyfelet”, hogy számláját valamilyen oknál fogva zárolták, s hogy újra rendelkezhessen pénze felett, meg kell adnia néhány kulcsfontosságú információt. Ugyanennek a történetnek egy másik kimenetele, amikor a csaló átirányítja a hívott felet egy másik, ügyfélszolgálatnak mondott telefonszámra. Ilyenkor nem csak a személyes adatokat szerezhetik meg, hanem annak is nagy a valószínűsége, hogy a telefonszámlát is jócskán leterhelik.


Egy másik telefonos csalás, mellyel már sok Szatmár megyei is találkozott, az az egészségügyi felmérésre szóló telefonos meghívás. Bár ilyenkor azzal kecsegtetnek, hogy ingyenesen lehet ezeken  a szűrővizsgálatokon részt venni, viszont érdemes tudni, hogy a vizsgálat nyomán felírt "gyógyszeres" kezelés vagy egészségügyi készülék kisebb vagyonokat emészthet fel. Az ilyen jellegű átverések fő célpontját az idősek képezik, akik könnyen behúzhatók a csapdába és akár minden megspórolt pénzüket feláldozzák a "csodaszer" megvásárlására. A várt remény természetesen mindig elmarad.
 

A CERT ezekkel kapcsolatban arra inti a lakosságot, minden ismeretlen számról (főként külföldről) érkező telefonhívást kezeljenek fenntartásokkal. Ne adjanak meg jelszavakat, PIN-kódokat, a valós pénzintézetek vagy cégek ehhez hasonló bizalmas adatokat ugyanis soha nem kérnének ilyen formában. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy pénzt sem szabad ismeretleneknek, bizonytalan forrásból származó számlaszámokra átutalni, ugyanis több mint valószínű, hogy a pénz nyomán ezután már csak bottal üthetjük.
 

Hogy mit tehet az, aki mégis átverés áldozata lett? Először is az összes információt, melyre emlékszik, fel kell jegyezni: pl. telefonszám, a beszélgetés időpontja és időtartama, a megadott információk jellege, illetve bármi más, amit a csaló elmondott a hívás alatt. Ezt követően fel kell venni a bankkal a kapcsolatot, és értesíteni kell őket az átverésről. Majd az összegyűjtött információkkal a legközelebbi rendőrőrsre is feltétlenül el kell menni, és meg kell tenni a feljelentést, hiszen az átverés bűncselekménynek számít, s az elkövetője (amennyiben sikerül nyakoncsípni) több évnyi szabadságvesztésre számíthat. Végül, de nem utolsósorban fel lehet keresni a kiberbiztonsági eseménykezelő központot, mely nem csak a romániai rendőrséggel, hanem a nemzetközi szervezetekkel is kapcsolatban áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: