2012-11-06 19:38:55• hírek • MTI

Csak óvatosan a választási ajándékokkal

Megpróbálják visszaszorítani a szavazatvásárlást
Megpróbálják visszaszorítani a szavazatvásárlást

A kormány sürgősségi kormányrendeletben szabályozza, hogy milyen tárgyakat osztogathatnak a pártok a választási kampány ideje alatt - jelentette be kedden Victor Ponta miniszterelnök.

Romániában elterjedtté vált az utóbbi években a különböző ajándékcsomagok osztogatása a választási kampány idején. Legtöbbször élelmiszercsomagokat ajándékoztak a pártok a választóknak.

Ponta a kormány keddi ülésén bejelentette, hogy a rendelet értelmében a pártok csak olyan, a jelöltek nevével feliratozott tárgyakat osztogathatnak, amelyek értéke nem haladja meg a 10 lejt. A rendelet tartalmazza az osztogatható tárgyak listáját, konkrétan megnevezve az írószert, az öngyújtót, a sapkát, a sálat, a pólót, amelyeken a jelöltek neve szerepelhet.
A lehetséges választási ajándékok tárháza így is meglehetősen széles, emiatt szabták meg általános szabályként a 10 lej felső határt.

A rendelkezés visszaszoríthatja a "szavazatvásárlás" jelenségét, ugyanakkor elejét veheti az olyan visszaélő hatósági vizsgálatoknak is, mint amit az ügyészség Traian Basescu államfő leváltásáról szóló júliusi népszavazás ügyében indított az esetleges választási csalások felderítése érdekében - véli Ponta, aki szerint az ügyészség visszaélt azáltal, hogy emberek százait hallgatta ki, hiszen eddig nem bizonyosodott be, hogy jelentős csalások lettek volna a referendumon.

A román ügyészség a héten jelentette be, hogy vádat emeltek három szavazókörzet elnöke ellen, akiket azzal vádolnak, hogy iratokat hamisítottak a referendum eredményének befolyásolása érdekében.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet már bejelentette, hogy megfigyelőket küld a december 9-i romániai parlamenti választásokra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: