2019-06-07 05:03:44• hírek • Bede Emőke

Csak óvatosan a nyitott ablakokkal: besurranó tolvajokat fogott a Helyi Rendőrség

Az olykor záporokkal tarkított, de többnyire meleg időjárás miatt sokan tartják nyitva az ablakokat, hiszen mégiscsak kellemesebb, ha jár a lakásban vagy házban a levegő. Arra azonban csak kevesen gondolnak, hogy ezzel szinte tálcán nyújtjuk értékeinket a tolvajoknak: elég pár pillanatnyi figyelmetlenség, és máris bűncselekmény áldozataivá váltunk. Arról pedig már ne is beszéljünk, ha elmegyünk otthonról, ablakunkat pedig nyitva felejtjük.

Csütörtökön arról számolt be a Helyi Rendőrség, hogy sikerült tetten érniük két fiatalt, egy 17 éves fiút és egy 14 éves lányt, akik épp különféle értékeket pakoltak ki egy, az Independentei utcán található tömbházi lakás ablakán. Az enyveskezű tinédzsereket előállították, majd az ügyet átadták a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőségnek.



Ha már lopás, akkor annak is utána jártunk, hogy miként alakult 2018-ban a vagyon elleni bűncselekmények száma Szatmár megyében. A rendőrség által korábban rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a 2018-ban regisztrált bűncselekmények 44,79 százalékát a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények tették ki. Ez 2439 esetet jelent, s bár ez soknak tűnhet, de a 2017-es adatokhoz képest ez is 11,64 százalékos visszaesést jelent.
 

A rendőrség szerint a tavalyi évben 14,88 százalékkal kevesebb lopás történt, mint az azt előző évben, ezen bűncselekmények száma összesen 1579. A rablások száma még ettől is nagyobb mértékben csökkent, a 2017-es adatokhoz képest 23,08 százalékkal kevesebb rablást követtek el, mindösszesen 30-at. A rongálások száma szintén esett, igaz csak 4 százalékkal, így összesen 505 ilyen ügyben kellett eljárniuk az egyenruhásoknak. 20,41 százalékkal csökkent a hanyag kezelések száma is, ilyenből összesen 39-et regisztráltak 2018 során. Egyedül a csalások száma nőtt: a 179 jegyzett eset a 2017-es évhez képest 2,8 százalékos emelkedést jelent.


A rendőrök éberségre folyamatosan éberségre intik a lakosokat nem csak saját lakásaikkal szemben, hanem a szomszédokéval szemben is. Kellő körültekintésre ösztönöztek mindenkit, és azt javasolták, hogy idegen embereknek senki ne szolgáltasson ki információkat saját vagy szomszédja lakására vonatkozóan. Fokozottan igaz ez az idősebb gerencáió esetében, hiszen ők az egyik legérintebb korcsoport a betöréseket illetően. Az idősödő emberek hajlamosabbak jóhiszeműen idegeneket is beengedni a lakásba. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos mindig valamilyen hivatalos igazolványt vagy felhatalmazást kérni a becsengetőktől. Amennyiben nem tudnak ilyennel szolgálni, jobb be sem engedni őket.


A rendőrség másik intelme a lakosság felé, hogy a különböző közösségi oldalakon ne osszanak meg árulkodó képeket vagy bejegyzéseket, ha hosszabb távra eltávoznak otthonról (pl. nyaralás céljából). Mivel sokan elővigyázatlanul tudatják a nagyvilággal, ha épp nincsenek otthon, a betörők előszeretettel szemelik ki következő célpontjukat az interneten. Legyünk hát részen, ne kínáljuk tálcán értékeinket a tolvajoknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: