2008-07-10 09:08:52• hírek • Csenteri Judit

Romániában a legdrágábbak a hitelek

Európa más országaihoz képest legalább 1,5-2%-kal több kamatot fizetünk.

Romániában a bankok által a hitelekre felszámolt kamat értéke 1,5-2%-kal meghaladja más dél és kelet európai országok bankjainak kamatját - nyilatkozta Vlad Ardeleanu, az „Ipoteci Direct" (Közvetlen jelzálogok) tanácsadó cég alapítója.

A magas kamatok értékét érezni lehet a romániai jelzáloghitelek összértékében is, amely más országok hasonló hiteleihez képest jóval kisebb. Így például, amíg Romániában jelenleg csak 8,6 milliárd euró értékű a jelzáloghitelek nagysága, addig Lengyelországban ez az érték eléri a 40,5 milliárd eurót is.

A magas kamatok mellett a romániai kliensek még többféle jutalékot is ki kell fizessenek, amelyek a régió más országainak bankjainál nem szerepelnek és amelyek ezáltal növelik a havonta fizetendő részletek értékét. Ilyen jutalék például az „átadási jutalék", amelyet a kliens azért fizet, mert felveheti az illető hitelt és amely egyetlen más európai országban sincs jelen már hosszú idők óta.

Másrészt pedig, más országok bankjainak különleges számolási rendszerük van, ezáltal sokkal előnyösebb hitelekhez juthatnak a kliensek. Magyarország és Szerbia bankjai például csak fix kamatozású hitelekkel dolgoznak. Ilyen esetekben a hitelezők általában a fix kamat különböző értékei közül választhatnak minden hat hónapban vagy évente.

A bankárok Románia gazdasági helyzetével magyarázzák a magas kamatokat és elsősorban az infláció más országokhoz viszonyított magas értékére alapoznak.

Cs. J.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: