2011-09-24 10:58:36• hírek • Kertész Róbert/MTI

Csak néhány hét van az euróövezet válságának megoldására

A brit pénzügyminiszter szerint néhány hét maradt az euróövezeti adósságválság megoldását célzó javaslatok kidolgozására.

George Osborne, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén nyilatkozott a BBC-nek, kijelentette: most már sokkal sürgősebb, mint akár három héttel ezelőtt, hogy az euróövezet elkezdje kezelni problémáit, és ennek érdekében az egész nemzetközi közösség részéről nyomás nehezedik a valutauniós vezetőkre.

Osborne szerint már megszületett az a felismerés, hogy "az euróövezet a globális adósságválság epicentruma", és a valutauniós döntéshozóknak "nem hónapjaik, hanem csak heteik vannak a megoldásra".

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció pénzügyminisztere szerint a legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasági hatalmak csoportjának (G20) novemberi franciaországi csúcstalálkozója "lesz az a pillanat", amikor már elő kell állni egy átfogó megoldási tervezettel.

Több nagy londoni befektetési és elemző ház szerint azonban lehetséges, hogy máris késő.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet felbomlásának valószínűségét.

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv egyaránt elképzelhetőnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A cég szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

A Capital Economics - az egyik vezető citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében úgy vélekedett, hogy "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - "a nem túl távoli jövőben" elhagyja a valutauniót.

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - intézményi befektetők körében elvégzett legújabb negyedéves globális makrofelmérésének eredményeit összesítve a héten közölte: a felmérésbe bevont befektetők 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a valutaunió az európai adósságválság következményeként végül fel fog bomlani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: