2014-10-19 15:21:38• hírek • Kocsis Zoltán

Csak minden harmadik szatmári gyűjti szelektíven a hulladékot

Noha Szatmárnémetiben közel három éve kiépítették a duális hulladékgyűjtést lehetővé tevő rendszert, alig minden harmadik ember él a lehetőséggel és gyűjti szelektíven a háztartási hulladékot. Ez derült ki legalábbis a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség friss közvélemény-kutatásának adataiból.

Az ügynökség a szeptember 23-ai tisztaság világnapja alkalmából indította útnak akcióját, melynek keretein belül egy í0 kérdésből álló kérdőívet állított össze, amelyekben a kitöltőknek lehetőségük volt véleményt nyilvánítani és javaslatokat tenni a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán. A kérdőíveket 5007-en töltötték ki és szombaton, a szamosdobi ökológikus szeméttelepen elemezték ki.

Ennek következtében kiderült, hogy bár a válaszadók 92%-a vallotta azt, hogy tisztában van a szelektív gyűjtés fontosságával, mindössze 35%-kuk gyűjti szelektíven a hulladékot.

A javaslatok között, melyek szerint több gyűjtési pontra lenne szükség a városban vagy hogy gyakrabban kellene elszállítani a szemetet, a szállítási díjat pedig a hulladék súlya és nem az ott lakók száma alapján kellene megszabni, olyan hajmeresztőek is voltak, minthogy jutalmazni kellene a szelektíven gyűjtőket, büntetni, akik nem gyűjtenek szelektíven és őrizni kellene a kukákat a vandál cselekedetek megakadályozása miatt.

„Kevesen tudják, hová kerül a hulladék, kevesen látták már a szamosdobi ökologikus tárolót és kevesen tudják, hogy Szatmár azon kevés megyék közé tartozik, ahol egyáltalán van ökologikus tároló", jelentette ki Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatója. „Éppen ezért minél több hasonló tájékoztató akcióra lenne szükség", tette hozzá.

Mi meg azt tennénk hozzá: vélhetően azt is nagyon kevesen tudják, hogy az Európai Unió 2015. január elsejétől Románia számára is kötelezővé teszi a szelektív hulladékgyűjtést!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: