2013-11-18 16:39:20• hírek • Kocsis Zoltán

A Mircea Eliade diákjai faggatták a polgármestert

Nem mindennapi beszélgetőpartner kérdéseire kellett válaszolnia hétfő kora délután Dorel Coicának: Szatmárnémeti polgármesteréhez a Mircea Eliade Általános Iskola öt diákja szegezett egy-egy kérdést.

Mely lépések vezetnek ahhoz, hogy valaki polgármester lehessen, hangzott el az első kérdés. „Tanulni kell, minél többet! Felsőfokú képzésre van szükség, jött a polgármesteri válasz. Az én alapvégzettségem katonaorvos, de végeztem pszichológiai, gazdasági és politikai tanulmányokat is", tette hozzá Coica, aki további lépésekként a munkát, majd a következetességet nevezte meg.

Gyerekkorában álmodott-e arról, hogy polgármester legyen, kérdez a másik diák. „Gyerekkoromban arról álmodtam, hogy felsőfokú végzettséget szerezzek, majd hogy saját cégem legyen. Csak 6-7 évvel ezelőtt tűztem ki magam elé, hogy polgármester legyek, mivel sok mindennel nem voltam megelégedve, ahogy a dolgok Szatmárnémetiben mentek".

Arra a kérdésre, hogy a gazdasági válság miként befolyásolta Coica tevékenységét, két részben válaszolt. Vállalkozása kapcsán elárulta, hogy „a válság sajnos megemelte a betegek számát". A közigazgatás terén pedig „ésszerűbb, takarékosabb gazdálkodással igyekeztünk kompenzálni a válság hatásait", jelentette ki.

Egy negyedik diák a polgármesteri hivatal középtávú terveire volt kíváncsi. Ezzel kapcsolatban a lakásszigetelések és az ANL-lakások mellett Coica olyasvalamivel is előrukkolt, amivel a sajtó képviselőit is sikerült meglepnie: az önkormányzat szándékában áll szociális lakások építése az Ostrovului utca gettójának és más, hasonló helyzetben lévő városrészek lakói számára. Ez lehetővé tenné az Ostrovului utcán így felszabaduló két tömbház felújítását és értékesítését.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy Coica melyik foglalkozását szereti jobban: orvosolni vagy egy várost vezetni. „Nagyon szeretek orvosként dolgozni. Hogy jól csináltam, bizonyítja, hogy 2000-ben hétszáz páciensem volt, most pedig 170 alkalmazott dolgozik a cégemnél és közel 40.000 ügyfelünk van. Jobbak vagyunk, mint az állami egészségügyi intézmények és mi vagyunk az egyik legnagyobb adófizetők a városban. Ugyanakkor a mostani munkámat is nagyon szeretem", válaszolta polgármester.

A Mircea Eliade közel száz diákja vesz részt a francia Terres des Hommes alapítvány „A staféta napja - Most én döntök" elnevezésű programjában. Ennek lényege, hogy a gyerekek kiválasztják azokat a személyiségeket, akiknek tevékenysége iránt érdeklődnek. A polgármester mellett vannak, akik Daniel Prodan egykori válogatott labdarúgónak vagy éppen valamely intézményvezetőnek szegezik majd a kérdéseiket. A program koordinátora Rodica Manta tanárnő, tudtuk meg a tanügyi intézmény igazgatónőjétől, Mariana Salageantól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: