2013-11-18 19:46:54• hírek • Kocsis Zoltán

Csak kevesen mondták el véleményüket

Iulia Georgescu
Iulia Georgescu

Az elvárhatónál kevesebben vettek részt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal gyűléstermében hétfő délután megrendezett lakossági fórumon. A tordai Ratiu Demokrácia Központ által szervezett eseményen pedig minden bősz kommentáló és szolgálatos bíráló elmondhatta volna véleményét Dorel Coica polgármester és csapata egy éves tevékenységéről.

„Számomra csalódás, hogy ilyen kevesen voltak. Úgy látszik, arc nélkül sokkal bátrabbak", jegyezte meg a végén Maskulik Csaba RMDSZ-es városi tanácsos is. Ennek ellenére a fórum nem maradt heves viták nélkül.

„Nem volt könnyű egy év. Júniusra, amikor átvettük a polgármesteri hivatal vezetését, már a teljes költségvetés  el volt költve, így meg volt kötve a kezünk. Ráadásul az idei évben egyetlen vasat sem kaptunk a kormánytól, így nekünk kellett előteremtenünk minden egyes lejt. Nulláról kellett kezdenünk a város felépítését! De mindenki láthatta, hogy nézett ki a város másfél évvel ezelőtt és hogy néz ki most", foglalta össze polgármestersége eddigi periódusát Coica.

Ezt követően a polgármester sorra vette választási ígéreteit. A munkahelyteremtés kapcsán elmondta, több céggel is folynak tárgyalások jelentősebb beruházásokról, míg a Szatmár megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség jövő héten mutatja be adatait azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt másfél évben hány új munkahely jött létre Szatmárnémetiben. Az első vita is ekkor tört ki. A polgármester elmondta, hogy a Dorobantilor utca mintegy 200 méteres szakaszának leaszfaltozásával lehetővé tették, hogy a Draxlmaier cég egy újabb termelő csarnokot megnyithasson és ezzel 700 személy számára teremtettek új munkahelyet. A gyár egyik alkalmazottja ugyanakkor vitatta az összefüggést, mondván, az út leaszfaltozásától függetlenül is bővítette az üzem a kapacitását.

A második kielemzett ígéret a lakóhelyek teremtése volt. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a kormány támogatásával sikerült újraindítani az ANL-tömbházak építését, mely 2012 tavaszán kezdődött. Említést tett a Dorobantilor utcán a hadseregtől visszakapott nyolc hektáros területről is, ahová szociális lakásokat kíván építeni az önkormányzat az Ostrovuluion valamint a Horea utcában lakók számára.

Szót ejtett a nyugdíjasoknak megígért ingyenes tömegközlekedésről, amely idén csak részben valósult meg, ám amelyet 2014 január elsejét követően viszont már valamennyi, 75 év fölötti szatmárnémeti nyugdíjas élvezhet.

A tanüggyel kapcsolatban Radu Roca alpolgármester elmondta, idén nyáron 700.000 lejt költött a város a tanügyi intézményekre. Három iskolaépület teljes felújításának finanszírozását sikerült megnyerni, továbbá két tornatermet szeretnének modernizálni jövőre. A megyeközpontban amúgy közel húszezer diák tanul.

Dan Babut városmenedzser beszámolója szerint az elmúlt időszakban 148 utcában több mint 26.000 négyzetméter útszakaszt aszfaltoztak le vagy végeztek rajta karbantartási munkálatokat. Ezen kívül sikerült leaszfaltozni 31.000 négyzetméternyi járdát. Hamarosan elkészül a terelőút, újraaszfaltozták a Hegyi (L. Blaga) utat. Még az idén készül egy új körforgalom a Károlyi úton, a Szarmárpálfalvi útit pedig véglegesítik. A Szatmárzsadály felé vezető úton eddig 1650 métert aszfaltoztak le, az év végéig pedig további kétezret szeretnének. A jövő évi tervek között szerepel két parkoló kialakítása a 15-ös lakónegyedben, egy az egykori Luceafarul mozi előtt, egy pedig a Kárpátok I. lakónegyedben.

Gheorghe Rentea, a szatmárnémeti metropolisz-övezet igazgatója kijelentette, néhány hónap alatt létrehozták az ország egyik legerősebb metropolisz-övezetét, amelynek több mint 400 pályázata van már készen. Az Európai Unió a 2014-2020-as költségvetési időszakában Romániának 7,4 milliárd eurót különít majd el, a szatmárnémeti metropolisz-övezet ebből fél milliárdot készül megpályázni. Csak Szatmárnémetit tekintve szeretnének több régi épületet felújítani, száz buszmegállót modernizálni, a tömegközlekedési hálózatot bővíteni.

A közönség felül érkező első kérdés az volt, mekkora hátraléka (90 napon túli adósság) volt a városnak, amikor Coica lett a polgármester és mekkora van most. A polgármester erre válaszolva elmondta, közel másfél millió lejes hátralékkal vette át a polgármesteri hivatalt, most pedig ez az összeg nulla. Maskulik Csaba, a városi tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke emlékeztette azonban a polgármestert, hogy hatalomátvételkor a városnak semmilyen hátraléka nem volt. Csak a Ponta-kormány őszi döntése miatt kellett az önkormányzatnak átvállalnia az egyik tanügyi intézmény hátralékát és ezért kellett aztán megemelni az adókat is.

Ezt követően kisebb vita alakult ki a harmadik Szamos-híd kapcsán. Az önkormányzati vezetők azonban azt állították, hogy ez nem szerepelt az ígéreteik között. „Önt félretájékoztatták! Vagy lehet, hogy nem ért helyesen románul", söpörte le az asztalról a témát Coica.

Újabb vita robbant ki azonban a terelőút kapcsán, amelyről az egyik lakos azt „merte" állítani, hogy az még Ilyés Gyula előző polgármester projektje. „Lehet, hogy ő kezdte el, de aztán félrelökte, nekünk a nulláról kellett elkezdenünk", állította Babut, ám Butka Gergely és Maskulik Csaba emlékeztették, hogy már a kivitelezési szerződést is az előző városvezetés írta alá.

Az elhagyatott területek állapota körül is futottak egy kört a felek, a fórum utolsó felvetése pedig Kóczinger Tibor nevéhez fűződik. A Hans Lindner Alapítvány igazgatója hiányolta a polgármesteri hivatal és a civil szervetek közötti párbeszédet. Coica erre válaszolva annyit mondott: úgy látszik, ezt a területet is át kell vennie Marcela Papici alpolgármestertől (aki az utóbbi időben megszokott módon ezúttal sem vett részt az eseményen), ha azt akarja, hogy jól működjenek a dolgok....

„Nem lepett meg a lakosság passzivitása, hisz tavaly a kampány alatt is ilyen kevesen voltak. Akkor mondjuk Coica úr sem vett részt a fórumon, mondván, nem ér rá", mondta a polgári fórum végeztével Iulia Georgescu projektvezető a Szatmár.ro-nak.

Butka szerint „félre kellene már tenni ezeket az üres, sehová nem vezető politikai csatákat. Sajnos azonban sokan folyamatosan kampányban érzik magukat". „Kevés megvalósításról számolhattak be, a hallottak 90%-át ugyanis még az előző városvezetés kezdte el", vonta le a konklúziókat Maskulik is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: