2011-08-18 15:42:31• hírek • Szatmár.ro

Csak két szatmári roma kapott munkát

Két évig tartott az országos projekt, a szatmári eredmény pedig csak két alkalmazott roma.

Az "Együtt egy jobb társadalomért" címet viselő országos projekt szatmárnémeti zárómomentumát tartották csütörtökön a Prefektúrán. Mint Burcea Ambrus, a szatmári projektvezetőtől megtudtuk, a projekt két és fél éven át tartott, az összköltségvetése pedig 5 millió euró volt. A projekt célja az volt, hogy szakmához és munkahelyhez juttatva a társadalom perifériáján élő romákat egy lehetőséghez adjon a felzárkózáshoz. Az országban a projekttel 600 új munkahelyet teremtettek és 2500 személyt képeztek.

Szatmár megyében a jelentkező 34 romát rovar és rágcsálóirtóvá képezték - a romák által kapott diplomát pedig külföldön is elfogadják. Burcea szerint nem nagyon volt lehetőség egyéb képzésre, hiszen az alacsony számú jelentkező alacsony végzettséggel is rendelkezett. Az oktatott munkához elég volt az elvégzett nyolc általános iskolai osztály, más munkakör - például éjjeliőr vagy vagyonőr - elsajátításához már legalább 12 osztályos végzettség kellett volna. A munkakörben egyébként összesen két személy kapott munkát.

A résztvevő sajtósoknak a Kolozsvárról érkezett projektvezetők elmondták: örülnek annak is, ha egyetlen ember kap munkát, hiszen az is példát mutat a környezetében élőknek.

A projekt keretein belül létrehoztak még nyolc regionális központot, amelyekben a régióban élő romák felzárkóztatásával foglalkoznak majd. Szatmár megye a Kolozsváron létrehozott központhoz tartozik, de egy irodát Szatmárnémetiben is fenntartanak, a Szatmár Megyei Romapárt székhelyének az épületében.

Projektzáró a prefektúrán. A lebonyolítók elégedettek, a sajtó nem

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: