2013-02-12 20:39:20• hírek • Kocsis Zoltán

Három év után ismét nőtt a TBC megbetegedések száma Szatmár megyében

Az elmúlt öt esztendőben soha nem volt ilyen magas a tuberkulózisos megbetegedések száma Szatmár megyében, mint a tavaly - legalábbis a lakosság számarányához mérten. Nominális értékben több, mint ötven beteggel többet tartanak számon, mint 2011-ben. Az elhalálozások száma szinte megduplázódott.

A tavalyi esztendőben 314 új tuberkulózisos esetet fedeztek fel a Szatmár Megyei Tüdőkórház munkatársai, derült kedden Ioan Sergiu főorvos, egyben az intézmény menedzserének évértékelő beszámolójából. Az elhalálozások száma a 2011-ben történt 17-ről tavaly 31-re emelkedett. Közülük egy-egy volt kiskorú mindkét évben.

Ami a lakosság számarányát illeti, az elmúlt öt évben soha nem volt ilyen magas a TBC-betegek aránya, mint tavaly: a 114,3 ezreléket csak a 2008-ban regisztrált 111,3 ezrelék közelíti meg. A legalacsonyabb értéket 2011-ben mértek: 88,6 ezrelék. A tavaly regisztrált érték meghaladja az országos átlagot. Nominális értékeket tekintve a TBC-fertőzöttek száma a tavaly elérte a 376-ot, míg egy évvel korábban 322 beteget tartottak számon. Ez a helyzet Sergiu szerint néhány fertőzési góc jelenléte miatt alakulhatott ki.

A Szatmár Megyei Tüdőkórháznak két részlege van: Szatmárnémetiben száz, Bikszádon ötven ágy áll a betegek rendelkezésére. Ezen kívül rendelő működik Szatmárnémetiben, Tasnádon és Avasfelsőfaluban is. A tavalyi esztendőben összesen 1936 személyt utaltak kórházba, közülük 740 szenvedett krónikus megbetegedésben, 4564 személyt pedig járóbetegellátó rendszerben kezeltek. Az intézmény 185 személyt foglalkoztat, közülük 15 rezidens orvos.

A menedzser elmondta, az kórház tavaly 9,1 millió lejből gazdálkodhatott. Ebből az összegből 7,5 milliót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, 1,051 milliót az állam, 425.000 lejt pedig a megyei tanács fedezett.

A beszámoló szerint a tavaly sikerült felújítani és modernizálni (új fűtésrendszer, belső felújítás, hőszigetelés, tetőszerkezet rehabilitálása) a tasnádi rendelőt; Bikszádon modernizálták a fűtésrendszert; modernizálták a kommunikációs rendszert Szatmárnémetiben és Bikszádon; új berendezéseket, számítógépeket vásároltak.

A megoldatlan problémák között Sergiu megemlítette a szatmárnémeti és a bikszádi épület rendezetlen tulajdonhelyzetét; minek következtében nem pályázhattak uniós támogatásra; a személyzet és a gyógyszerhiányt.

Az új évi tervek között prioritást élvez a személyzet bővítése (megkapták a versenyvizsgáztatásra az engedélyt); az intézmény akkreditálása, a szatmárnémeti rendelő felújítása és a szatmárnémeti kórházépület tetőszerkezetének felújítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: