2011-10-19 13:30:41• hírek • Póti Orsolya

Csak hónapok után bukkantak a "kincsekre"

Különböző korokból származó pénzérmekre és egyéb érdekességekre találtak rá a Szatmár Megyei Múzeum restaurátorai, miközben egy láda felújításán dolgoztak. A leleteket egy Tasnádon történő kiállítás keretén belül fogják bemutatni.

A faláda évekig a tasnádi református templom tornyába vezető lépcső alatt állt, azonban a romlás látható jeleit miatt Pakulár István, református lelkész úgy döntött, hogy a Megyei Múzeum rendelkezésére bocsájtja azzal a céllal, hogy megőrizzék azt az utókor számára. A ládát áprilisban szállították a Megyei Múzeumba, ahol Bartos Ioan restaurátor vezetésével folyamatosan dolgoztak a régi darabon.

Azonban csak kedden derült ki, hogy a faláda régi pénzérméket és egyéb érdekességeket rejt. A feltárt leleteket október 18-án, szerda délelőtt mutatták be a sajtó képviselőinek a Megyei Múzeum könyvtártermében.

A sajtótájékoztatón jelen volt Pakulár István lelkész is, aki meglepődve vizsgálata a láda titkos rekeszéből előkerült tárgyakat: a pénzérmeket, az aranypöttyökkel megjelölt kagylóhéjakat és az iratokat.

„A ládában talált iratokból kiderült, hogy 1840. május 29-én kerültek a láda titkos rekeszébe az érmék és a kagylóhéjak. A megtalált pénzérmék közül harmincegy darab ezüstből, és ötvennégy darab bronzból készült, a legnagyobb értékű pedig egy 15 krajcáros darab, amely I. Lipót uralkodásának idejéből származik. Találtunk még ötven darab kagylóhéjat, amelyben aranypöttyök vannak, de egyelőre még nem tudjuk, hogy ezeket mire használhatták." - mondta el Szőcs Péter, a Megyei Múzeum aligazgatója.

A megtalált érméket és a leltárt igazoló iratokat először egy tasnádi kiállítás keretén belül fogják bemutatni.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: