2009-04-17 13:45:54• hírek • Parajdi Andrea

Csak gond van a területtel

Júliusban lesz két éve, hogy összedőlt a zsinagóga épülete a Hám János utcában, azonban még most sem lehet tudni, mi lesz a terület sorsa. A Zsidó Hitközség eladná, esetleg bérbe adná a területet érdeklődők azonban nemigen vannak.

A Zsidó Hitközségnek immár csak gondjai akadnak a Hám János utcában lévő területtel, amelyen 1906-tól egészen 2007-ig zsinagóga állott. Mivel a zsidók templomán az elmúlt évek alatt nem végeztek komolyabb renoválást, az épület szerkezete száz év után már nem bírta tovább. A zsinagóga 2007 júliusában dőlt össze, ezt követően a még álló falakat is lebontották.

Április 17-én, pénteken a Zsidó Hitközség takarítást szervezett a területen. -Folyamatosan jönnek hozzánk a reklamációk, hogy tele van szeméttel az egykori zsinagóga területe, és hogy ez a jelenség rendkívül rontja a központi városképet. Nem tehetünk róla, ha a lakosság ahelyett, hogy a szemetesládába helyezné a hulladékait, ezen a területen tárolja azokat. Emiatt rendszeresen meg kell szerveznünk egy tisztító akciót - nyilatkozta lapunknak Nicolae Decsei, a Szatmári Zsidó Hitközség elnöke, aki azt is hozzátette a napokban gyomirtást is végeznek a területen.

Nicolae Decsei elmondta még most sem tudják mi legyen az egykori zsinagóga épülete helyett. A Zsidó Hitközségnek nincsen saját célú elképzelése a 850 négyzetméteres terület hasznosítására, ők inkább eladnák, vagy bérbe adnák a telket. Mint mondja, csökkenti a terület iránti érdeklődést az a tény, hogy a Hám János utcában nincsen parkolási lehetőség ezért bárki is építkezne, mélygarázst kellene kialakítson, ami nagyban növelné a költségeket.

Egyetlen egy távlati elképzelés merült fel az üres telek ügyében, mégpedig az, hogy pár év múlva itt kapjon helyet egy multikulturális központ, melyben helyet kapna a Szatmár Megyei Könyvtár is. Erről azonban még nem született semmi konkrét megegyezés a megye vezetősége, és a Zsidó Hitközség között.

Lassan két éve, hogy összedőlt a zsinagóga épülete a Hám János utcában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: