2019-07-24 08:33:12• hírek • Bede Emőke

Csak extrém esetekben altatják el a kutyákat a Freelife Egyesület menhelyén

facebook.com/asociatia.freelifesm
facebook.com/asociatia.freelifesm

Július 2-án a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Free Life Egyesület aláírták azt a szerződést, melynek értelmében az elkövetkező 5 évben az állatvédők maroknyi csoportja felel majd a gazdátlan ebek azonosításáért, befogásáért, menhelyre szállításáért, etetéséért, esetleges kezeléséért, majd sterilizálásáért, s jó esetben az adoptációs folyamat lebonyolításáért is.

Ennek megfelelően a Free Life Egyesület már július 3-án munkába állt, a szerződés szignózása óta pedig közel 50 kóbor kutyát sikerült befogni. Arról, hogy milyen irányba változtak a menhely és a csapat hétköznapjai, arról Carmen Fratila a szatmári ITV egyik műsorában számolt be.


Fratila elmondta, az új feladat sokkal több munkával és több felelősséggel jár, mint korábbi tevékenységük, és mióta a nyilvános felületeken is megjelent, hogy ők látják el ezt a szolgáltatást, a beérkező telefonhívások száma is drasztikusan megugrott. Épp emiatt minden szatmári lakost arra kér az egyesület, legyen türelmesek, hiszen az utóbbi években elharapódzott gondokat nem lehet egyik napról a másikra orvosolni. Hozzátette: jelenleg főként bejelentések útján tudnak kivonulni egy-egy helyszínre, maga a „kutyakereső járőrözés” ugyanis az alacsony létszámú személyzet és az egyéb erőforrások hiánya miatt nem kivitelezhető. Ennek ellenére tisztában vannak a város legkritikusabb pontjaival, ezeket minduntalan fel is keresik, és napról napra igyekeznek egy-két példányt – ha lehet, nőstényeket – elkapni.


Mint kiderült, az ebek befogását civilizált módon végzik, azaz úgy fogják be az állatokat, hogy azoknak a folyamat során semmiféle bántódásuk ne essék. Ezt követően a gazdátlan kutyák a menhelyre kerülnek, ahol a szerződésben foglaltak szerint gondozzák őket. Arról azonban, hogy elaltassák őket, csak a legextrémebb helyzetben lehet szó – szögezte le Carmen Fratila. A kérdésre, hogy mégis mire kell itt gondolnunk, az egyesület képviselője elmondta, csak a súlyos beteg vagy a nagyon öreg kutyákat szabadítják meg szenvedéseiktől ezzel a módszerrel. A többi négylábú kennellakóvá válik, és ha szerencséje lesz, talán örökbe is fogadják.


Ha már örökbefogadás és kutyatartás, akkor érdemes elmondani azt is, hogy mennyire fontos a felelős kutyatartás és az ezzel kapcsolatos törvények betartása. Fratila kifejtette, minden ebet olyan mikrochippel kell ellátni, mely azonosíthatóvá teszi, azaz tartalmazza a gazda nevét, címét és telefonszámát. Mindemellett a törvény azt is előírja, hogy a tenyésztett, fajtatiszta kutyák kivételével minden ebet kötelező ivartalanítani is, ezzel gátat szabva a nemkívánt túlszaporodásnak. Fratila kifejtette, nem az ő hatáskörükbe tartozik a törvény betartásának ellenőrzése, viszont arra már volt példa, hogy egy felelőtlen állattartót csak a feljelentés által lehetett jobb belátásra téríteni. A szóban forgó mikolai „gazdi” ugyanis végig tagadta, hogy övé lenne az állat, noha a mikrochip ezt teljesen egyértelművé tette. Épp ezért a rendőrséghez benyújtott feljelentés nyomán, kutyaelhagyás miatt megbírságolták az illetőt.


A felelősségteljes kutyatartásról tehát mindenképp érdemes előzetesen tájékozódni, annál is inkább, mivel az ember nem csak egy „házőrzőt” vagy „kapucsengőt” fogad örökbe vagy vásárol, hanem jó esetben hosszú évekre egy négylábú barátot is választ magának.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: