2011-11-22 16:48:12• hírek • MTI

Csak éjszaka virágzik a most felfedezett orchidea

A maga nemében egyedülálló, kizárólag éjjel virágzó orchideafajt fedeztek fel botanikusok Pápua Új-Guineában - közölte honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

A különleges növényt egy holland kutató fedezte fel a Pápua Új-Guineához tartozó Új-Britannia szigeten. A felfedezésről a Botanical Journal of Linnean Society című szakfolyóiratban számoltak be.
"Annyira váratlan volt, mert rengeteg orchideafaj létezik, de egyik sem virágzik csak éjszaka" - mondta Andre Schuiteman, a kew-i Királyi Botanikus Kertek orchideaszakértője, a cikk társszerzője a BBC-nek.

A példányt Ed de Vogel, a cikk másik társszerzője fedezte fel a csendes-óceáni sziget esőerdeiben tett utazásán. A növény különleges virágzási szokására csak akkor derült fény, amikor Hollandiába szállították.
De Vogel azért vitte haza a növényt, hogy megértse, miért látszanak elszáradni a bimbói, amikor elérték azt a méretet, amelyből normális esetben 2 centiméteres virág nyílik ki. Nagy meglepetésére azt tapasztalta, hogy a virágok néhány órával alkonyat után nyílnak ki, és napfelkelte után néhány óráig maradnak tárva a szirmok. A virágok csak egyetlen éjszakára nyíltak ki, és a következő nap elszáradtak.

Az egyedet a Bulbophyllum nemhez tartozóként azonosították, amely mintegy 2000 fajjal a legnagyobb az orchideák családjában, és a szokatlan viselkedése miatt a Bulbophyllum nocturnum (éjszakai) nevet kapta.
Andre Schuiteman szerint rejtély, miért viselkedik ilyen furcsán a növény. Feltételezése szerint petéiket éjszaka gombákban lerakó kis legyek porozzák be, és a növény a gombákat utánozza. Az orchidea feltehetően az emberek számára nem érezhető illatot is kibocsát, hogy magához vonzza a rovarokat.

A botanikus szerint további kutatásokra van szükség a különös viselkedés megértéséhez. Ezt azonban nehezíti, hogy az Új-Britannia nyugati részében lévő területen, ahol a növényt felfedezték, fakitermelés folyik. Kérni fogják a fakitermelési engedélyt kibocsátó kormányt, hogy védje meg az érintett területet - közölte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: