2019-09-27 13:20:14• hírek • MTI

Csak egy kiskanálnyival csökkent az amerikaiak cukorfogyasztása

A túl sok cukor mellett még mindig túl sok fehér kenyeret és az artériákat terhelő zsírt fogyasztanak az amerikaiak – állapította meg egy új, 44 ezer felnőtt adatain alapuló, hosszú távú tanulmány.

Az amerikaiak még mindig túl sok olyan ételt esznek, amelyek növelik a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás és egyéb egészségügyi problémák kockázatát – állapította meg Fang Fang Zhang, a tanulmány társszerzője. A tanulmány, amelyet publikáltak, az 1999 és 2016 között végzet állami felmérésekben szereplő csaknem 44 ezer felnőtt adatain alapult.
 

A látható javulás ellenére jelentős táplálkozási problémák maradtak fenn” – közölték a szerzők. Egyebek mellett fontos lenne, hogy az amerikaiak kevesebb rágcsálni valót, hot dogot, zsíros marhahúst, vajat és más telített zsírt tartalmazó ételt fogyasszanak. A kutatók szerint miközben nem ajánlott ezekből a napi kalóriabevitel 10 százalékánál többet enni, a valóságban csaknem 12 százalék a fogyasztás.
 

A vizsgált időszakban a legnagyobb változás a cukorfogyasztás 16 százalékról 14 százalékra való csökkenése volt. A tudósok szerint azonban ez még mindig nagyon magas érték. A hivatalos ajánlás a napi kalóriabevitel tíz százaléka alatti érték lenne a hozzáadott cukormennyiségből. A tapasztalt csökkenés feltehetően annak köszönhető, hogy az amerikaiak kevesebb cukros üdítőt isznak, ugyanakkor Zhang felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran olyan ételekben is van cukor, amelyekről az ember nem is gondolná, például a joghurtokban vagy a paradicsomszószokban.


A kutatás szerint az amerikaiak kicsit több gyümölcsöt, olajos magvakat, zabpelyhet és más teljes kiőrlésű gabonafélét esznek, de ezek még mindig kevesebb, mint a napi kalóriabevitelük 5 százalékát tették ki 2016-ban.


A sófogyasztás is csökkent kissé, továbbá a szénhidrátokban gazdag gyümölcsitalokból is kevesebbet isznak az amerikaiak. Ugyanakkor még mindig nagyon sok fehér kenyeret és más finomított gabonából készült ételt esznek. Az amerikai táplálkozási ajánlások szerint az egészséges étrendben a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a különböző fehérjeforrások, köztük a tengeri halak, sovány húsok, baromfi, tojás és magok szerepe a legfontosabb.


A tanulmányban vizsgált időszak alatt az Egyesült Államokban megkétszereződött a cukorbetegek száma, meghaladta a 7 százalékot, a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya pedig mára több mint 70 százalék lett, és továbbra is a szívbetegség a vezető halálok az országban.


A JAMA szerkesztőségi cikke hangsúlyozta, hogy a közegészségügy erőfeszítései mellett kulcsfontosságú az élelmiszeriparral való együttműködés, amelynek eredményeként az élelmiszerekben csökkenteni lehet a cukor, a só és a telített zsírok mennyiségét.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: