2019-01-28 11:16:49• hírek • x

Csak egy kis tarjáért jöttem… Visszatér a fehér ház utcájába Szatmár legendás húsboltja!

Ez előtt több mint 30 évvel kezdődött az a történet, mely inspirációul szolgálhatna helyi élelmiszerkészítőink és kereskedőink sokaságának. Szatmár egyik vérbeli húsboltosával, Kengye Zoltánnal beszélgettünk arról, miért fontos számára a fehér ház utcájában a régi húsüzlet megnyitása. 

A ZoliHusit mindenki ismeri, szereti, házias ízeik az ünnepi és a hétköznapi asztalok elmaradhatatlan tartozéka. Az üzletlánc története még a 80-as években kezdődött. Most talán nem is lenne ZoliHusink, amennyiben nem úgy alakul a történet, ahogy.

 

Kengye Zoltán, a szóban forgó vállalkozás tulajdonosa úgy emlékszik vissza a nyolcvanas évekre, mint egy boldog és jelentőségteljes időszakra. Akkoriban a (Farkas Antal) Pastravului utcai húsboltban dolgozott, mint fiatal szakember. Az ekkor óriási forgalomnak örvendő egységben gyorsan, okosan és jól kellett dolgozni. Az emberi kapcsolat a kereskedő és a fogyasztó között, illetve a portéka minősége ugyan annyit jelentettek. A sorban állók számára a hústermékek állaga és minősége mérvadónak bizonyult, hiszen nem egy olcsó tömegcikkről, hanem hiánytermékről volt szó a kommunizmus ideje alatt. Az akkori húskészítmény receptekben amúgy sem szerepelt adalékanyagok tömkelege, az ízek eredetibbek voltak. Ezek az zamatok ivódtak be a vásárlókba és a kiszolgáló személyzetbe egyaránt. 

 

A majd' 40 éve húsiparban tevékenykedő tulajdonos szerint nem lenne most ZoliHusi, ha nem ott, a Farkas Antal (Pastravului) utcai húsboltban dolgozik a rendszerváltás előtti évtizedben. Visszagondolván erre az időszakra, büszke hangon megjegyezte, hogy ott szerette meg a szakmáját ennyire, amennyire.

 

Arra a pár évre és az üzlethelyiségre szeretettel gondolt vissza mindig is. Ezért örvendett a karácsony előtti hírnek, miszerint a helyiség bérleti joga újra felszabadult. Az ünnepek még nagyobb örömben és várakozásban teltek, mert már januárban elkezdődhettek a felújítási, modernizálási munkálatok a “legendás” boltban. A régi-új húsboltot március folyamán szeretné Kengye Zoltán megnyitni a fehér ház utcájában. A helyiség renoválásakor a normák szerinti megfeleltetés mellett a korszerűsítésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A ZoliHusival szemben támasztott vásárlói igényeket a vállalat törekszik nem csak minőségi szinten, hanem infrastrukturális téren is kielégíteni.

 

A Farkas Antal (Pastravului) utcai boltban ugyan az a választék és ugyan olyan minőségben kapható majd, mint a lánc többi egységében. A régi központban ez lesz az egyetlen sertéshús-árura specializálódott, és a hazai, házias ízekre kiemelt figyelmet fordító üzlet. Olyannyira házias, hogy a feldolgozott termékek esetében, úgy mint a kolbász, a családi recept szatmáriasított változatát alkalmazzák már hosszú évek óta. Egy debreceni  családi disznóvágás alkalmával írta le a receptet a nagybácsi a tulajdonos számára, melyet azóta is alkalmaznak, kis finomítással élve: kevesebb paprikát tesznek a keverékbe, mint a Hajdúságban szokás. "10 kiló húshoz fél kiló édesnemes porpaprika a szatmár környékiek számára kissé ehetetlen lenne, ezért volt szükség a finomításra" - osztotta meg Kengye a bennfentes információt. (A teljes receptet sajnos nem árulhatjuk el, de tudni illik, hogy minden jó megtalálható benne, mi szemnek s szájnak ingere. *szerkesztő*)

 

A kérdésünkre, hogy honnan származnak a termékek, rögtön egy videófelvételt mutatott a tulajdonos. A saját tulajdonú petei üzemben, mert ott készülnek az élelmiszerek, kicsivel reggel 7 óra után már javában folyt a munka. A csapat által 7-kor kezelésbe vett áru délelőtt 10 órakor érkezett meg a Kispiac melletti üzlethelyiségbe. Kell-e ettől frissebb?

 

A fehér ház utcájába visszatér az eredeti, a legendás, a szatmári sorbanállós anekdoták nagyhírű húsboltja. A ZoliHusi csapata visszatér oda, ahonnan a történet elindult. Márciusban újra lesz hentesbolt a régi központban!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: