2009-07-20 12:29:21• hírek • MTI

Csak az állatkertben látunk majd tigrist

Az egyik legismertebb állatfaj, a tigris rövidesen a kihalás szélére kerülhet. A legújabb számlálási adatok ismertté válását követően a Természetvédelmi Világalap (WWF) megkondította a vészharangot: világszerte már csak 3500-5000 fejedelmi ragadozó élhet a vadonban.

Ezzel a tigris bolygónk egyik legveszélyeztetettebb állata lett. Lehet, hogy egyik alfaja, a tíz éve 20-30 egyedet számláló dél-kínai tigris mára már ki is pusztult.

"A drámai populációcsökkenés oka az élőhelyek zsugorodása mellett elsősorban a vadorzás, a tigriscsontok, bunda vagy fogak illegális kereskedelme - mondta Jutta Jahrl, az ausztriai WWF természetvédelmi szakértője. - Amennyiben nem történik sürgősen határozott lépés a vadorzás ellen, hamarosan csak az állatkertekben marad tigris".

A Tigrisek jövője című jelentésben a WWF tizenhárom tigris lakta államot értékelt az alapján, hogy mennyire hatékonyan szállnak szembe az illegális vadászattal és kereskedelemmel. Teljesen elégtelen besorolást kapott Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Thaiföld és Vietnam. Kambodzsa, Kína, India, Nepál és Oroszország tigrisvédelmi intézkedéseit ezzel szemben a kielégítő vagy jó kategóriába sorolták.

"A nagymacska védelme érdekében tett intézkedések forradalmi változásától azonban még messze vagyunk" - idézte Jahrlt a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A szakértő szerint az egyetlen remény egy számos szervezet által októberben kifejlesztendő globális "tigristúlélési" stratégia.

A tigristermékek iránt elsősorban állítólagos csodatevő-gyógyító hatásuk miatt nagy a kereslet. Az 1975 óta fennálló nemzetközi kereskedelmi tilalom ellenére továbbra is Ázsia-szerte vadásznak a nagymacskákra.


A kihalás fenyegeti a fejedelmi ragadozót
A kihalás fenyegeti a fejedelmi ragadozót


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: