2013-08-23 15:35:55• hírek • Kocsis Zoltán

Csak augusztusban 14 bozóttűzhöz riasztották a tűzoltókat

Az idei esztendő első közel nyolc hónapjában 31-szer riasztották a tűzoltókat égő vegetáció miatt. Az esetek közel fele, szám szerint 14, augusztus első 22 napjában történt. Nem véletlen, hogy Gheorghe Dan, a megyei tűzoltóság vezetője összefüggést vél felfedezni a szaporodó tűzesetek és a hazalátogatók nagy száma között.

Nyilván az egybeesés lehet véletlen is, hisz a kánikula és a szárazság is fontos tényező. Az idei esztendő legsúlyosabb tűzesetét azonban bizonyíthatóan egy őrizetlen tűzhely okozta. A Lunaforrás közelében található Köves tetőn két napig oltották a tüzet. Mivel a helyet nem lehet csak terepjárókkal megközelíteni, dzsipekkel hordták fel az oltáshoz szükséges vizet, magyarázta Dan. Hozzátette, a tűzoltóság 13 ellenőrzést tartott augusztusban és 15.500 lejes bírságot rótt ki.

Komoly ellentmondás van azonban a román törvénykezésben, mivel a tűzesetek miatt már nem bírságolhat a tűzoltóság. Ez a Környezetvédelmi Őrség feladata. A bírságok összege mellesleg nem elhanyagolható, hisz fizikai személyekre 3000-6000, jogi személyekre pedig 25.000-50.000 lejes büntetés szabható ki.

Viorel Pintea, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója elmondta, az ügynökség csak akkor büntetheti meg a terület tulajdonosát, ha a ő maga gyújtotta meg a növényzetet. Amennyiben más gyújtotta meg, akkor a tulajdonos köteles feljelentést tenni a rendőrségen. Ha nem tudja bizonyítani, hogy feljelentést tett, akkor könnyen büntetést kaphat.

Engedélyt csak akkor kaphat bárki arra, hogy felégesse a tarlót, ha igazolni tudja, hogy ez növényegészségügyi szempotból elengedhetetlen.

Érdekes adatot közölt a tűzesetek helyszíneinek tulajdonjogi viszonyairól Gheorghe Dan: a legtöbb esetben önkormányzati tulajdonban lévő területeken alakul ki bozóttűz....

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: