2014-07-16 10:28:21• hírek • MTI

Borbély: több mint 60 kilométer épül meg az észak-erdélyi autópályából

A következő években több mint 60 kilométer épül meg az észak-erdélyi autópályából - jelentette ki kedden Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke.

A romániai magyar politikus elmondta, hogy a román országos útügyi és autópálya-társaság az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszára hirdetett közbeszerzési eljárást, ami Marosugrát (Ogra) és Marosvásárhelyt (Targu Mures) köti össze. A 14,6 kilométeres utat a szerződés megkötésétől egy év és négy hónap alatt kell megépíteni. A politikus hozzátette, hogy emellett egy 4,5 kilométeres bekötőút is épül, amely a Marosvásárhelytől Segesváron (Sighisoara) át Brassó (Brasov) felé haladó E60-as jelzésű úthoz csatlakoztatja az autópályát.

A politikus emlékeztetett, hogy az RMDSZ a márciusi kormányba lépésekor állapodott meg a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párttal (PSD) az észak-erdélyi autópálya építésének folytatásáról. Így az elmúlt hónapokban elkezdődött a közbeszerzési eljárás Gyalutól (Gilau) nyugatra egy 9 kilométeres szakaszra, illetve egy másik 37 kilométeres szakasz esetében, amely Aranyosgyérest (Campia Turzii) Marosugrával köti össze.

A tárcavezető közölte, hogy a beruházások nagy részét európai uniós pénzből finanszírozzák.

Az eredetileg 415 kilométer hosszúra tervezett, Bors és Brassó közötti nyomvonalon haladó, Észak-Erdélyt átszelő autópályát 2012-ig kellett volna megépíteni, de a román állam 2003-ban előnytelen szerződést kötött az amerikai Bechtel vállalattal, amely csak az Aranyosgyéres és Gyalú közötti 52 kilométeres szakaszt építette meg, illetve Bors és Berettyószéplak (Suplacu e Barcau) közötti másik szakasz mintegy felét.

A kormány felbontotta a szerződést az amerikaiakkal, ezért kell most újabb közbeszerzési eljárásokat hirdetni.

A jelenlegi kormány egyelőre Bors és Marosvásárhely között akarja megépíteni az autópályát, a Marosvásárhely és Brassó közötti szakasz kivitelezése bizonytalanná vált, mert uniós pénzekből nem finanszírozható, és a bukaresti kormány szerint az állami költségvetési pénz nem elegendő erre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: