2015-12-04 15:08:31• hírek • Szatmár.ro

Még nem tudni, ki törte fel a térfigyelő kamerák rendszerét

A helyi rendőrség még keresi, hogy ki adhatta ki a kamerák IP-címeit.

A Szatmárnémeti Helyi Rendőrséget egy személy értesítette arról, hogy a város utcáit-tereit pásztázó kamerák képe egy internetes oldalon is megjelenik, sőt, a mozgatható kamerákat akár irányítani is lehet az adott - mint kiderült - oroszországi oldalról.

Az üggyel kapcsolatban péntek délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a helyi rendőrök: Ioan Precup parancsnok, és a megfigyelőkamerákkal foglalkozó alosztály vezetője, Nadas Sorin. Szatmárnémeti 46 térfigyelő kamerájának képe került fel az internetes oldalra, ezek közül 24 volt mozgatható kamera.

Azt nem tudni, hogy hogyan, de idegen (?) kezekbe kerültek a kamerák IP-címei, s ugyan a kamerák képe le volt kódolva, úgy tűnik nem okozott gondot az elkövetőknek a kódok feltörése. Nadas szerint csak rövid ideig lehetett az oldalon követni a megfigyelőkamerák képét, mert gyorsan cselekedtek, amikor tudomást szereztek erről.

A kamerák IP címéhez csak a helyi rendőrség berkeiben legalább 10 személynek volt hozzáférése, emellett más partnerintézményekben, sőt partneri státusban levő magáncégeknél is tudhattak ezekről.

Bár a kamerák IP-címét valószínűleg óvatosabban kellett volna kezelni, még meglepőbb, hogy a kódok feltörését követően még mindig nem cserélték le ezeket! Ám azt mondják, hogy dolgoznak az ügyön...

"Amikor tudomást szereztünk az ügyről, 2 órán belül már nem volt elérhető az oldalon a kamerák képe. A mozgatható kameráink 7-10 másodpercenként változtatják a megfigyelt területet, így ha valaki belenyúlt a mozgásukba, pár másodpercen belül visszaállt minden a megszokott kerékvágásba" - magyarázta Ioan Precup.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: