2010-03-30 12:06:03• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Csak a statisztika szól a Bayern mellett

Szinte minden a Manchester United mellett szól a Bayern München elleni párharc kezdete előtt, a németek legfőbb reménysége statisztika mellett a hazai pálya kínálta elvi előny lehet a labdarúgó Bajnokok Ligája kedd esti negyeddöntős nyitányán.

A müncheni vezetőedzőnek, a holland Louis van Gaalnak az igazi főfájást jelenlegi legjobb formában levő játékosának, a honfitárs Arjen Robbennek valószínűsíthető hiánya okozza: a villámgyors szélső tudniillik vádlisérülést szenvedett a ráadásul csalódást keltő hazai főpróbán, a Stuttgarttal szemben 2-1-re elveszített hétvégi német bajnokin. Éppenséggel az sem a bajorok reményeit erősíti, hogy eltiltás miatt nem állhat a csapat rendelkezésére a válogatott középpályás Bastian Schweinsteiger sem.

"Igen nehéz találkozónak nézünk elébe" - foglalta össze a lényeget Louis van Gaal, de kollégája, az első számú európai futballsorozatban a maga 161 meccsével abszolút csúcstartó Manchester United mestere, Alex Ferguson is óvatosan nyilatkozott. A vezetőedző, aki mind a 161 alkalommal ott ült az MU kispadján, miáltal pedig e kategóriában személyesen is rekordernek számít, így fogalmazott: "A Bayern európai kupamúltja már önmagában is tiszteletet parancsoló, én roppant verejtékes összecsapásra számítok."


Schweinsteiger hiánya sokat nyomhat a latba
Schweinsteiger hiánya sokat nyomhat a latba


 

Sir Ferguson visszafogottságát a statisztika kétségtelenül magyarázza, hiszen a két gárda eddigi hét "euromeccse" közül négy - benne a két legutolsó - is döntetlennel zárult, a 2001-es BL-negyeddöntőben pedig a Bayern az angliai 1-0-ás győzelem után a visszavágón is legyűrte 2-1-re az MU-t. Amelynek azért egy nagyon szép emléke akad: a nevezetes, 1999-es, barcelonai Bajnokok Ligája-döntő, amikor is a szigetországiak diadalmaskodtak 2-1-re, elorozva a bajorok elől a kontinens első számú futballtrófeáját. A németeknek a keddi csata előtt ugyanakkor ott lebeghet a szemük előtt ama tény, hogy angol csapatokkal vívott eddigi hat hazai BL-mérkőzésükből egyet sem veszítettek el. Csakhogy most gyaníthatóan nem játszhat Robben, miközben a Ferguson-alakulatban bevetésre jelentkezett a Bolton elleni, 4-0-ás hétvégi bajnoki diadalt még kihagyó két alapember, a klasszis támadó Wayne Rooney, és a szintén válogatott, rendkívül stabil védőjátékos, Rio Ferdinand is. Nem lesz ott viszont Anderson, Brown, O'Shea és Owen.

A keddi másik negyeddöntős párban indul a francia házi csatározás: az Olympique Lyon és a Girondins Bordeaux csap össze, s a nagyjából egyenlő erők küzdelméről előzetesen annyi rögzíthető bizonyossággal, hogy mindenképpen lesz gall együttes a BL legjobb négy csapata között is. A Lyon 2004 és 2006 között egymás után háromszor is eljutott a legjobb nyolc közé, ám ez egyszersmind a végállomást is jelentette számára, az elődöntős részvételt eddig nem tudta kiharcolni.

A mostani sorozatban talán végre ez is összejön - bizakodnak az Olympique-hívek, a Bordeaux aktuális BL-mutatója azonban óvatosságra intő: a Girondins ugyanis sorozatban hét megnyert mérkőzéssel a háta mögött várja a francia-francia párharcot.

Ami a hiányzókat illeti, a hazaiak főleg a védelemben lehetnek gondban, mivel Clerc és Boumsong is sérült, míg a túloldalon Planus, Traoré és Sertic nem bevethető.


A Lyon már kedden is ünnepelne fotó: olweb.fr
A Lyon már kedden is ünnepelne fotó: olweb.fr


Ami az egyenes kieséses szakasz logikáját illeti, az NSO egy igen érdekes statisztikával rukkolt elő kedden. A BL utóbbi 36 párharcát megvizsgálva kiderült, hogy a hit, mely szerint előny idegenben kezdeni a párbajt, nem megalapozatlan: 20 alkalommal ugyanis a második meccset otthon játszó gárda lépett tovább. Érdekes viszont, hogy fordítani csak kétszer tudott csapat odahaza - ami azt jelenti, hogy nagyrészt már az első, idegenbeli meccsen is kedvező eredményt ért el. Fordított esetben, vagyis, hogy hazai vereség után idegenben fordítson csapat, csak az Ajax járt sikerrel 1996-ban a Panathinaikosz ellen.

Érdekes továbbá, hogy amennyiben 11-es rúgásokra került sor, az utóbbi három idényben mindannyiszor az idegenbeli csapat jutott tovább.

És még valami: kedd és szerda este ne várjunk sok gólt! Az odavágók során ugyanis 2,19 a meccsenkénti gólátlag, a visszavágókon viszont már majdnem három (2,94).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: