2012-03-26 12:17:31• hírek • Kocsis Zoltán

Csak a negyedik lesz a Közigazgatási Palota

Egykor Románia második legmagasabb épülete volt, jövő nyáron viszont már csak a negyedik lesz Szatmárnémeti "büszkesége", a Közigazgatási Palota: a tervek szerint ugyanis 2013 júniusára készül el a Floreasca Sky Tower.

A bukaresti épület tervezett magassága 137 méter, ezzel pedig Románia legmagasabb épülete lesz. A Közigazgatási Palota pedig, a wikipedia angol nyelvű verziója szerint, a negyedik helyre esik vissza, a maga 97 méterével.

A Sky Tower összesen 37 emeletes lesz, az épület nagy része pedig irodaházaknak, konferenciatermeknek ad majd otthont - ide teszi át romániai főhadiszállását a Raffeisen Bank is. A legfelső emeleten egy 1200 négyzetméter nagyságú bárt és kilátót rendeznek be.

A szatmárnémeti Adminisztrációs Palota építése 1972-ben vette kezdetét és 1984-ben ért véget, a jászvásári Nicolae Porumbescu tervei alapján. A Szatmár Megyei Tanács és a Prefektúra intézményeinek otthont adó épület három kisebb tornya az itt élő három nemzetiséget, a románt, a magyart és a németet reprezentálja.

A 97 méteres magasságával az Adminisztrációs Palota azért így is magáénak tudhat egy rekordot: ez Erdély legmagasabb épülete.

Románia jelenleg legmagasabb épülete a 2008-ban elkészült Bukarest Tower Center. A 120 méteres torony megépítése nem nélkülözte a romános fordulatokat. Az építkező ugyanis, az eredeti tervekhez képest, egy szinttel többet épített úgy az alagsorban, mind a tetején. Emiatt egy ideig leállt a munka, meg kellett várni, amíg elkészülnek az aktualizált tervek. Megnyitását követően sem volt zökkenőmentes az épület sorsa, több mint egy évig üresen áll egy jogvita miatt.

Románia legmagasabb épülete: Bukarest Tower Center

Románia harmadik legmagasabb épülete szintén Bukarestben áll. A Szabad Sajtó Háza önmagában csak 91,6 méter magas (tehát alacsonyabb a Közigazgatási Palotánál), ám a tetejére szerelt antennával együtt viszont már eléri a 104 métert. Átadása, 1954 után itt nyomtatták a kommunista párt napilapját, a Scinteiát.

Románia második legmagasabb épülete, a Szabad Sajtó Háza

Az országhatárokat elhagyva a világ legmagasabb épülete büszke titulusát az Egyesült Arab Emírségekben, pontosabban Dubajban álló Burdzs Kalifa érdemli ki, amely eléri a szédületes 828 méter magasságot. A második Tokyo Sky Tree közel kétszáz méterrel van „lejjebb" és 634 méter magas, míg a harmadik legmagasabb a szaúd-arábiai Mekkában található Abraj Al Bait Towers - 601 méter.

A világ legmagasabb épülete, a Burdzs kalifa

Európában egyelőre Moszkva birtokolja a dobogót, hiszen mind a City of Capitals (301,8 méter), mind a Naberezsnaja Tower (268 méter), mind a Triumph Palace (264 méter) az orosz fővárosban található. Nemsokára elkészül azonban Londonban a The Shard (Üvegszilánk), amely a maga 310 méterével Európa legmagasabb épülete lesz. Mi több, Párizs városvezetése az utóbbi hetekben áldását adta a Hermitage Plaza megépítésére, amelynek tervezett magassága 322 méter.

Európa legmagasabb épülete, a City of Capitals

Bár nem szerepel a fenti listán, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy minden idők második legmagasabb, emberi kéz építette építménye Varsó mellett állt és egy rádióantenna volt. 1974-ben adták át és 1991-ig az első helyen állt - amíg össze nem dőlt, mindössze 15 másodperc alatt.

A világ jelenlegi legmagasabb antennája 628.8 méter magas és Észak-Dakotában áll.

A világ legmagasabb antennája, a KVLY-TV

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: