2014-06-25 15:43:18• hírek • Nagykároly.ro

Fizetéses parkolók Nagykárolyban

Fizetniük kell a jövőben a parkolási lehetőségért a nagykárolyiaknak. Cserébe lesznek parkolók, és azokat gondozni is fogja az önkormányzat. A város helyi tanácsa legutóbbi gyűlésén elhatározta, céget hoz létre, melynek a parkolás és a piacgazdálkodás rendezése lesz a feladata.

A városvezetőség a kedden megtartott június havi rendes gyűlésen a testület elé egy olyan határozattervezetet nyújtott be, amely kimondja, hogy létrehozzák a SC Pieți, parcări SRL-t (Piacok, parkolók Kft.). A korlátozott felelősségű gazdasági szereplőnek kizárólagos tulajdonosa a helyhatóság lesz, a székhelyét pedig a nagykárolyi élelmiszer piacon alakítják ki. 50 ezer lejt elkülönítenek a helyi költségvetésből a működés megkezdéséhez. Amíg megtartják a cég adminisztrátori állására kiírandó versenyvizsgát, ideiglenes jelleggel ezeket a feladatokat Avram Melinda látja el. A cég statútumát, illetőleg a működését szabályozó okiratot a későbbiekben terjesztik a tanács elé.

Indoklásában Kovács Jenő nagykárolyi polgármester kifejti, hogy a piac és a tömbháznegyedekbeli és a központi utcákon lévő parkolók adminisztrálása érdekében szükség van egy, ezt a feladatot ellátni képes cég létrehozására. A piacfenntartók munkaközössége a jövőben ennek a vállalkozásnak az alkalmazottja lesz. Körülbelül 8-10 további munkatársra lenne szükség a parkolók, az ezek melletti zöldövezetek, járdafelületek karbantartása érdekében. Egy szabályzatot is létre kell hozni, melyben a parkolási díjak és feltételek szerepelnek. A cég munkatársainak lesz a feladata a juttatások behajtása. Az elöljáró nyomatékosítja indoklásában, hogy önfenntartónak kell lennie a vállalkozásnak.

A tanácsbeli gyűlésen az ellenzék ímmel-ámmal üdvözölte a kezdeményezést, ugyanakkor kifogásolta, hogy nem készül el előbb a statútum, illetve az egyéb szabályozás. Az elöljáró válaszában tudatta, hogy ez az eljárás, azaz előbb megszületik a szándék, ezt jóváhagyhatja a tanács, és majd ezt követően dolgozzák ki a feladatokat részletesen leíró okmányokat. Beszélt arról is, hogy gondoskodnia kell a város egészének a negyedekbeli zöldövezetek és parkolók karbantartásáról. Elméletileg ezt a feladatot a lakószövetségek is el tudnák látni a közterület-fenntartókkal közösen, azonban ilyen csoportosulások nincsenek, illetve kevesen vannak. Utóbbi vállalatnak pedig nincs elegendő erőforrása minderre. Ódzkodik ugyanakkor a szatmárnémeti példától, azaz nem bízná rá a feladatot egy külső vállalkozásra... Meglátása szerint ezért szükséges egy szakosodott cég létrehozása. Azért kerül a piacgondnokság is az új vállalat alá, mert utóbbinak vannak olyan munkatársai, akik pénzbehajtásra képesítettek, van gyakorlatuk. Kifejtette továbbá, hogy reményei szerint a jövő év elején meg lehetne kezdeni a fizetéses parkolók üzemeltetését. Hangoztatta, mindez a lakosság számára is előnyös lesz, hiszen bizonyosan lesz minden lakosnak a lakhelye közelében egy saját parkolója. A központban rendre kialakuló tumultust is talán el lehetne kerülni, illetőleg csökkenteni lehetne azt, hiszen bizonyára sokan inkább kissé távolabb, az ingyenesen használható helyen hagyják majd a személygépjárműveiket, és nem hajtanak be mindenáron a túlzsúfolt centrumba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: