2016-07-15 00:01:42• hírek • MTI

Csak a Videoton

A szenzációs és lelkesítő Európa-bajnoki szereplést követően a magyar labdarúgás gyorsan visszazuhant a rideg hétköznapokba: az Európa Liga selejtezőinek második fordulójában az MTK és a Debrecen továbbjutási reményei az első, hazai mérkőzések után gyakorlatilag a minimálisra csökkentek. Az üde színfoltot a Videoton jelentheti. Az első román bemutatkozó, a Iasi pazar első félidő után az utolsó pillanatokban elajándékozta a hazai győzelmet, így komoly bravúrra van szüksége a továbbjutáshoz.

A sort a A Debreceni VSC-TEVA kezdte, amely hazai pályán 2-1-re kikapott a fehérorosz Torpedo Zsodzinától. Pedig jobban nem is kezdhette volna a mérkőzést a DVSC, hiszen Tisza góljával már a második percben megszerezte a vezetést. Az első játékrész folytatásában két hatalmas helyzete is volt a hazai csapatnak, gólt mégis a vendégek rúgtak a félidő közepén. A fehérorosz kupagyőztes találata "megfogta" a debrecenieket, akik újabb komoly helyzetet már nem tudtak kialakítani a szünetig.

A második félidőben aztán jóval kiegyenlítettebb játékot láthatott a közönség, sőt az igazi veszélyt a vendégek néhány kontratámadása jelentette. A Loki teljesítménye csak ritkán hozta tűzbe a szurkolókat, és ahogy telt az idő, a drukkerek egyre gyakrabban füttyszóval adtak hangot nemtetszésüknek. A csattanó a végére maradt: a fehéroroszok szabadrúgásból két perccel a rendes játékidő vége előtt betaláltak, s ezzel megnyerték a meccset.

Következett a büntetőt is hibázó MTK Budapest, amely 2-1-re kikapott Gyirmóton az azeri Gabala együttesétől. A tavaly csoportkörbe jutott azeri együttes a grúz Nika Kvekveszkiri szabadrúgásából szerzett vezetést a 25. percben, majd a horvát Filip Ozobic növelte az előnyt a 63. percben. A végeredményt Torghelle Sándor állította be fejesgóllal a 70. percben. A vereség és a két bekapott gól miatt a kék-fehérek rendkívül nehéz helyzetből várják az egy hét múlva esedékes idegenbeli visszavágót.

A vendégek kezdték jobban találkozót, melynek elején rögtön hatalmas helyzetet hagytak ki. Az azeriek fölénye ellenére az MTK váratlanul 11-eshez jutott, miután Gerát fellökték a büntetőterületen belül. Kanta jobb sarokba tartó lövését azonban hárította a Gabala kapusa. A kimaradt 11-es hamar megbosszulta magát, mivel egy bal oldali szabadrúgást nem középre ívelt a grúz Kvekveszkiri, hanem a rövid sarokba lőtt. A szünetig hátralévő időben már bátrabban futballozott az MTK, de pontatlan játéka miatt komoly helyzet nem alakult ki a vendégek kapuja előtt.

A folytatásban is próbálkozott a kék-fehér gárda, de nem sok sikerrel, veszélyt egyáltalán nem jelentett az azeriek kapujára. Amikor pedig kiszabadult a Gabala, akkor egy gyönyörű akció végén Ozobic szépen csavart a bal alsó sarokba. A magyar csapat ezt követően is ment előre becsülettel, küzdelme végül Torghelle fejesgóljával eredményre vezetett. A hajrában is a hátrányban lévő MTK támadott többet, néhányszor védenie is kellett az azeriek kapusának, de az egyenlítés nem sikerült.

A csorbát valamelyest a Videoton köszörülte ki, amely az utolsó bő tíz percben emberhátrányban játszva is két góllal legyőzte hazai pályán a szerb Cukarickit.  Óvatosan játszottak a csapatok az első félidőben, a két tizenhatos között folyt a játék, a kapuk kevésszer forogtak veszélyben.

Fordulást követően nagyobb fokozatra kapcsolt a hazai együttes, aminek eredményeként Bódi megszerezte a vezetést. Tíz perccel a mérkőzés vége előtt megfogyatkozott a Videoton, miután Negót második sárga lapja után kiállította a játékvezető. A hazaiak ennek ellenére veszélyesebbek voltak, és Suljic találatával a hosszabbításban megduplázták előnyüket.

A román klubok közül a Iasi mutatkozott be elsőként az európai kupákban idén, a moldvai egység pedig remekül kezdett az esélyesebbnek tartott horvát Hajduk Split ellen, hisz Andrei Cristea és Gianmarco Piccioni góljaival már 23. perc elteltével két góllal vezetett.

A horvátok csak a második félidőre tudtak változtatni játékukon és Marijan Pušnik két alkalommal is remekül nyúlt bele a mérkőzésbe. A 48. percben ugyanis a szünetben csereként beállt kameruni Franck Ohandza szépített, majd a hosszabbítás pillanataiban a szintén csereként pályára küldött ghánai Ahmed Said ki is egyenlített - igaz, kellett ehhez Branko Grahovac kapus kapitális hibája is, aki a nem túl erős, lapos lövést egyszerűen bevédte (a labda kipörgött a kezéből és a vállai fölött a hálóba került).

Európa Liga második selejtezőkör, első mérkőzések:

Debreceni VSC-TEVA - FK Torped Zsodzina (fehérorosz) 1-2
gólok: Tisza (2.), illetve Zaginajlov (23.), Klopockij (88.)

MTK Budapest-Gabala (azeri) 1-2 
gólok: Torghelle (70.), illetve Kvekveszkiri (25.), Ozobic (63.)

Videoton - FK Cukaricki 2-0 
gólok: Bódi (58.), Suljic (92.)

 

Iasi - Hajduk Split 2-2
gólok: Cristea (19.), Piccioni (23.) illetve Ohandza (48.), Said (92.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: