2016-07-20 13:14:48• hírek • Kocsis Zoltán

Csak a Kölcseyben maradtak helyek üresen

A három magyar tannyelvű szatmárnémeti középiskola közül csak a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban maradtak betöltetlen helyek a keddi számítógépes leosztást követően. Ha Szatmár megyét vesszük figyelembe, akkor a fenti kijelentés már nem állja meg a helyét. Érdekesség, hogy a leosztást követően egy diák iskola nélkül maradt....

„Két üres helyünk maradt az angol kétnyelvű osztályban, gyaníthatóan azért, mert a bejutáshoz nyelvvizsgára is szükség volt", magyarázta Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője.

A magyar tannyelvű középiskolák közül a Kölcsey mellett a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpontban maradtak még üres helyek - szám szerint egy. Ez egyben azt jelenti, hogy a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Református Gimnázium kiteheti a „megtelt" táblát. Hasonló helyzetben további öt megyei tanintézmény található: Szatmárnémetiben a Mihai Eminescu, a Doamna Stanca, a Ioan Slavici és a Nicolae Steinhardt Ortodox líceumok valamint az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum.

Szatmár megyében a képességfelmérő (75%-ban számít) és a négy általános iskolai év átlaga (25%-ban számít) alapján kiszámított középértéket figyelembe vevő számítógépes leosztási rendszer a beiratkozott 1671 diákból 1670 diákot helyezett el valamely tanintézménybe. Egyedül egy ákos leány maradt ki, pedig felvételi átlaga 6,96.

A nyolcadik osztályt Szatmár megyében végzett diákok közül 52-en folytatják középiskolai tanulmányaikat valamely más megyében: túlnyomó többségük Máramaros megyében, de akad, aki Temes megyében vagy Bukarestben tanul tovább. Ezzel szemben mindössze 9 diák „tette át székhelyét" más megyéből hozzánk: hárman Máramaros, ketten Szilágy, egy-egy diák pedig Bihar, Hunyad és Nagyszeben megyéből érkezik. Érdekesség, hogy a legvonzóbb célpont a Kölcsey: hárman is ebben az intézménybe jutottak be.

A tanfelügyelőség statisztikáiból az is kiderült, hogy 1092 diák folytatná tanulmányait elméleti szakokon, 578-an pedig szakiskolákban. Hogy ezt megtehessék, július 29-ig be is kell iratkozniuk oda, ahová bejutottak - ellenkező esetben elveszítik a helyüket. Jelen pillanatban 25 hely maradt üresen - ezek a július 21-29. közötti második beiratkozási időszakban telhetnek meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: