2015-07-16 13:01:33• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Csak a Ferencváros kezd otthon

Két magyar és ugyanannyi román csapat érdekelt a labdarúgó Európa Liga-selejtező 2. fordulójában. A csütörtöki első felvonáson a kupagyőztes Ferencváros a bosnyák Zeljeznicart fogadja, a bajnoki negyedik Debrecen Rigában a Skonto vendége lesz, az Astra a skót Invernesshez látogat, a Botoşani pedig a Legia Varsóhoz.

Kondás Elemér, a hajdúságiak vezetőedzője szerint "egy kellemetlen ellenfél vár" együttesére. A klub honlapjának adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a céljuk nem is lehet más, minthogy jó eredményt érjenek el idegenben, így a jövő heti hazai visszavágót továbbjutási reménnyel várhassák.

Kifejtette, esélyekről nemzetközi kupában kár beszélni. Példaként említette, hogy az előző fordulóban játékosai hiába győztek meggyőző teljesítménnyel 3-0-ra a montenegrói Sutjeska ellen, az idegenbeli visszavágón komoly gondjaik voltak a 2-0-s vereség alkalmával. Azt viszont kiemelte, hogy ezúttal nem olyan extrém körülmények várják Rigában a csapatát, mint a 41 fokos montenegrói kánikulában.

Az EL-ben bajnoki ezüstérmesként szereplő Skonto az első körben az ír St. Patrick's Athletic együttesét kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel búcsúztatta. A lett bajnokság már javában tart: a rigaiak 11 forduló alatt 21 pontot gyűjtöttek, ezzel jelenleg is második helyen állnak, de saját közönségük előtt veretlenek, hat meccsükből ötöt megnyertek.

A Ferencváros szintén bajnoki ezüstérmessel találkozik a bosnyák Zeljeznicar révén. A magyar együttes honlapja szerint a rivális legveszélyesebb játékosa Riad Bajic, aki 21 évesen a gólkirályi címet is megszerezte 15 találattal, ráadásul a máltai Balzan búcsúztatása (2-0, 1-0) során kétszer is eredményes volt. Emellett a Zeljeznicar a Ferencváros elleni párharcra már benevezte keretébe Joco Stokicot is, aki az előző szezonban a Borac játékosaként tíz találatig jutott.

"Elég idős vagyok már, hogy emlékezzek arra, amikor a Ferencváros még Európa vezető csapatai közé tartozott, de úgy gondolom, a jelenlegi együttese is sokkal erősebb annál, mint amilyen helyen áll a nemzetközi rangsorban" - mondta a 60 éves  Milomir Odovic, majd a tréner hozzátette: bízik abban, hogy fiatal csapata a lehető legjobbját nyújtja majd, de ha így is alakul, akkor is nagyon nehéz dolga lesz.

Az első fordulóban a holland Go Ahead Eagles gárdáját 5-2-es összesítéssel felülmúló Ferencváros többek között abban bízhat, hogy kerete rutinosabb játékosokból áll. A magyaroknál öt futballistának is van főtáblás tapasztalata a második számú európai kupasorozatban, míg a riválisnál egynek se. A Zeljeznicarnak rendkívül fiatal a csapata, az előző fordulóban pályára lépett játékosai átlagéletkora 23,9 év, míg ugyanez a szám a Ferencváros esetében 26,7.

A két csapat egyszer már találkozott egymással: 1972-ben az UEFA Kupa negyeddöntőjében 3-3-as összesítés után az FTC 11-esekkel vívta ki a továbbjutást.

Nem találkozhatott viszont egymással korábban az Astra és az Inverness, mivel a románoknak ez mindössze a harmadik szezonjuk az európai kupákban, a skótoknak pedig az első! Az Inverness Caledonian Thistle a tavasszal a Skót Kupa elhódításával ugyanis történelme első komoly trófeáját nyerte. A bajnokságban megszerzett 3. hely is klubrekord.

A keret érdekessége, hogy négy skót, két ír, egy spanyol és egy kanadai-skót játékoson kívül a többiek angolok. A keret értékét a mértékadó transfermarkt.de 4,5 millió euróra becsüli, átlagéletkora pedig 25,8 év. Ezzel szemben az Astra keretét 22 millió euróra taksálják. A giurgiui gárda a nyáron több alapemberét is elveszítette, hisz Kehinde Fatai a cseh Sparta Prágához, George Florescu az azeri Kabalához, Seidu Yahaya a moldovai Sheriff Tiraspolhoz, Sziam Ben Jusszef a francia Caenhez, Vincent Laban pedig a ciprusi AEK Larnacához került. Őket azonban sikerült nem kevésbé tapasztalt futballistákkal pótolni: érkezett többek között Geraldo Alves, Filipe Teixeira, Florin Lovin.

A grúz Chinvali ellen történelme első európai párharcát megnyerő Botoşanira ezúttal jóval nehezebb ellenfél vár: a lengyel bajnoki címről éppen csak lecsúszott Legia Varsó. A két klub közötti különbségeket jelzi, hogy a Legia képes volt a nyáron kifizetni 700.000 eurót Michal Pazdanért és 530.000 eurót Alekszandar Prijovicsért. Igaz, volt miből, mert Orlando Sáért 1,5 milliót kaptak a Readingtől, Dossa Juniorért pedig 400.000 eurót a Konyasportól. Sokat várnak a lengyelek a magyar válogatott szerb csatárától, Nikolics Nemanjától is, aki ingyen érkezett a Videotontól.

Európa Liga, második selejtező-forduló, első meccsek:
Skonto Riga - Debrecen 19.00 Duna World
Ferencváros - Zeljeznicar 21.30 Duna TV
Inverness - Astra 21.45
Legia Varsó - Botoşani 21.00 DigiSport1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: