2012-08-07 12:30:36• hírek • Póti Orsolya

Csak a 2013/2014-es tanévtől taníthatják Szatmár megye történelmét

A szatmári pedagógusok helytörténeti tankönyvet készítenek a szatmári elemi, gimnazista és középiskolás tanulók számára. A könyvek készítésének aktuális stádiumáról és tartalmáról Ács-Muhi Csilla, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium történelem tanárnője tájékoztatott.

Az új tanügyi törvény értelmében a 2012/2013-as tanévtől megnőtt az opcionális tantárgyak óraszáma, ezért felmerült az az ötlet, hogy a Szatmár megyei tanintézményekben megyénk történelmét is választható tantárgyként oktassák.

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnökének javaslatára a szatmári pedagógusok magyar történelmi segédkönyvet készítenek a szatmári diákok számára. A nyomdakész anyagot a könyvet szerkesztő tanárok már április végén leadták, jelenleg zajlik a tankönyv összeállítása illetve keresik a lehetőséget a nyomtatás finanszírozására - az erre szükséges összeget valószínűleg pályázat útján teremtik majd elő.

A munkát a megyei RMDSZ részéről Kónya László, míg a Megyei Tanfelügyelőség részéről Csapó-Ilyés Attila irányítja. A kiadványok elkészítésének vezetését Ács-Muhi Csilla, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium történelemtanára vállalta fel, de az anyaggyűjtésben segítenek még történészek és történelem tanárok: Thorczkay Sándor, Mandula Tibor, Póti Eduárd, Rédai Gabriella, Gnándt Zoltán, Barkóczi Éva, Gáti Árpád, Mekker Melinda, Vincze András, Székely Attila és Mihalca Tünde.

„Bár szeretnénk ha iskolakezdésre elkészülnének a történelem segédkönyvek, nem sietjük el ezek szerkesztését, ugyanis csak a 2013/2014-es tanévtől taníthatjuk Szatmár megye történelmét, mint választható tantárgyat. Az új tanévben választható opcionális tantárgyak listája már összeállították, és abban még nem szerepel Szatmár megye történelme, mert addig, amíg nem készülnek el a tankönyvek nem nyújthatunk be a kérelmet" - magyarázta Ács-Muhi Csilla történelem tanárnő, a tankönyvek főszerkesztője.

A megye történelmét és földrajzi elhelyezkedését is bemutató történelmi segédkönyvek anyagát szatmári pedagógusok gyűjtötték, annak érdekében, hogy az itt élő diákok jobban megismerjék a megyében zajlott történelmi eseményeket, Szatmár megye híres szülötteit. Ács-Muhi reméli, hogy minél több pedagógus vállalkozik helytörténetünk oktatására.

„Véleményem szerint alapvető fontosságú, hogy mindenki - már diákként - megismerje szűkebb élőhelyének történetével, ugyanis ezáltal jobban megbecsülik szülőföldjük értékeit." - mondta el a pedagógus.

A magyar történelmi segédkönyv a szakértők szerint fölöttébb hasznos lesz, ugyanis a Szatmár megyében zajlott eseményekről kevés helyen számolnak be, pedig megyénknek jelentős művelődéstörténeti és történelmi múltja van.

Mint megtudtuk, a könyvek kiadásának támogatására minden bizonnyal pályázatot nyújtanak be a szerkesztők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: