2012-07-25 17:03:01• hírek • Kocsis Zoltán

Csak Szatmár megyében 880 ezer lejbe kerül a népszavazás

Az előre megszabott ütemben haladnak a július 29-i népszavazásra való előkészületek Szatmár megyében - jelentette ki Eugeniu Avram prefektus és Cristian Sasu alprefektus a szerda délután megtartott sajtótájékoztatón.

Az előkészületek során a prefektusi hivatal aktualizálta a választói névjegyzéket. Ebből kiderül, hogy a megyében 318.472 szavazásra jogosult személy él. Közülük 279.916-an rendelkeznek személyi igazolvánnyal. Ennek a problémának a kezelése érdekében a megye valamennyi lakosságnyilvántartó irodájában (Szatmárnémeti mellett Erdődön, Turcon, Halmiban, Kisgércén, Aranyosmeggyesen, Tasnádon és Nagykárolyban) vasárnap is folyik az ügyfélfogadás, ahol a kérvényező néhány órán belül kézhez veheti személyijét.

Szatmár megyében kétszáz olyan személy él, aki valamilyen oknál fogva nem rendelkezik szavazati joggal.

Tasnádon és Mikolában egy-egy új szavazóházat alakítottak ki, így a június 10-i, helyhatósági választásokhoz képest 333-ről 335-re emelkedett a szavazóházak száma. Ezek között pénteken és szombaton osztják szét a 350.720 szavazólapot és a szavazáson való részvételt igazoló bélyeget valamint az 1675 pecsétet. Az esemény zökkenőmentes lebonyolításának rendjére 585 rendőr, csendőr, tűzoltó és határőr vigyáz. További 292 rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a szavazóházaktól távol: a közutakon próbálják megakadályozni a szavazási turizmust, ők várják bevetésre készen a szabálysértésekről érkező bejelentéseket.

A várható hőség fokozottan szükségessé teszi az egészségügyi ellátás biztosítását. A Szatmár Megyei Kórház, a városi kórházak, a mentőszolgálat és a SMURD mellett állandó ügyelet működik majd egész nap a megyeszékhely öt különböző pontján, valamint Túrterebesen, Borválaszúton, Turcon, Erdődön, Nagykolcson, Remetemezőn, Kányaházán, Alsószoporon.

Szerda délelőtt tartották a szavazóháza elnökeinek a tájékoztatását

A prefektus kiemelte továbbá, hogy valamennyi szavazóházban szívesen látott bármilyen bejegyzett intézet, civil szervezet megfigyelője. A szerdai nap délelőttjén, a szavazóházi elnökök kiképzésén felmerült félreértést is igyekezett tisztázni. Ott Crina Hotca, a Megyei Szavazási Iroda elnöke azt mondta, hogy szavazóházakban a sajtó képviselői nem fotózhatnak illetve nem filmezhetnek. Avram leszögezte: a bírónő a szavazófülkékre gondolt, a szavazóházakban természetesen szabad filmezni, fotózni. „A korrektség, a nyitottság és az átláthatóság jegyében igyekszünk megszervezni a népszavazást", mondta a prefektus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: