2011-06-02 18:03:25• hírek • Kocsis Zoltán

Csak 20% a magyarul érettségizők aránya

Hétfőn kezdetüket veszik az idei érettségi vizsgák, a diákok többsége vélhetően már a tesztek lázában ég. Mármint azon részük, akik egyáltalán beiratkoztak az érettségire.

Kónya László főtanfelügyelő-helyettes szűk két héttel ezelőtt megkeresésünkre azt mondta, hogy összesen 3626 olyan diák végez az idén, akik jogosultak az idei érettségin való részvételre. „Az azonban csak a beiratkozások összesítése után derül ki, hogy hányan szándékszanak érettségizni, lévén azok is beiratkozhatnak, akik az előző években valamilyen oknál fogva nem tudtak leérettségizni", magyarázta akkor a szakember.

Nos, ismételt megkeresésünkre Kónya elmondta, hogy összességében 3535-en iratkoztak be az érettségire: ez azt jelenti, hogy kevesebben, mint ahányan eredetileg jogosultak lettek volna. Ami ennél aggasztóbb, hogy ezen fiatalok közül csak 711-en érettségiznek magyar nyelven, ami az egész mezőny 20%-át jelenti. Miközben a 2002-es népszámlálási adatok szerint Szatmár megye lakosságának 35,19%-a magyar. Félve tesszük fel a kérdést, hogy a nemzeti identitástudat a magyarság 15%-ból kihalófélben van? Vagy már teljesen is kihalt...?

A románul illetve magyarul érettségizők mellett 43-an vizsgának majd németül. Ez 1,21%-ot jelent, ami megegyezik a 2002-es népszámlálási adatok mutatta 1,75%-os német anyanyelvű kisebbség jelenlétével.

Kónya elmondta, hogy az idén érettségizők száma valamivel alacsonyabb, mint a tavaly volt, de ez nem meglepő, hisz az előző esztendő produkálta a legmagasabb értéket az elmúlt évtizedben.

Az érettségi vizsgák június 6.-8. között veszik kezdetüket a román szóbelivel, ezt az anyanyelv (június 8.-10.), a digitális ismeretek (június 13.-17.) és egy világnyelv (20.-23.) vizsgája követi. Az írásbeli vizsgák június 27.-én kezdődnek a román nyelvvel, majd 28.-án az anyanyelv, 29.-én a profilnak megfelelő kötelező, július 1.-én pedig a profilnak megfelelő választott tárgy következik.

Az előzetes program szerint július 3.-án hozzák nyilvánosságra az eredményeket, 4.-én lehet ezek ellen tiltakozni, a végleges eredmények pedig 8.-án kerülnek kihirdetésre.

Kónya László felhívta a figyelmet, hogy soha nem látott szigorral kénytelenek majd fellépni a másoló, puskázó vizsgázók ellen. Az új előírások szerint, akit elkapnak, annak nem csak eltörlik az összes, addigi eredményét, de az azt követő két esztendőben nem is próbálkozhat újra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: