2014-09-06 13:27:26• hírek • MTI

Cretu és Navracsics uniós biztos lesz

Az uniós előírásoknak megfelelően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke elküldte a biztosok nevét tartalmazó listát Matteo Renzinek, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Olaszország kormányfőjének - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Az uniós szerződés értelmében a tagállamok képviselőit tömörítő tanács jóváhagyása szükséges a listához, majd ha ez megvan, a névsort közzé kell tenni az Európai Unió hivatalos közlönyében. Juncker majd csak ezt követően jelenti be, hogyan tervezi megszervezni a brüsszeli testület munkáját, és abban kinek milyen feladatot szán. Erre a jövő hét közepén kerülhet sor - derül ki a bizottság közleményéből.

A tanács még pénteken, úgynevezett írásos eljárással, vagyis lényegében minden további vita nélkül jóvá is hagyta a listát, a döntésről pedig az Európai Parlamentet is értesítik.

A feladatok elosztását követően az Európai Parlament (EP) szakbizottságai meghallgatják a jelölteket, majd az EP plenáris ülése egyben szavaz az egész testületről. Ha a bizottság megkapja a többség támogatását, a tanács ötéves időtartamra kinevezi a brüsszeli testületet.

A tanács által jóváhagyott lista értelmében a következő politikusok készülhetnek majd meghallgatásokra az EP-ben: a litván Vytenis Andriukaitis, az észt Andrus Ansip, a spanyol Miguel Arias Canete, a görög Dimitrisz Avramopulosz, a lengyel Elzbieta Bienkowska, a szlovén Alenka Bratusek, a román Corina Cretu, a lett Valdis Dombrovskis, a bolgár Krisztalina Georgieva, az osztrák Johannes Hahn, a brit Jonathan Hill, az ír Phil Hogan, a cseh Vera Jourová, a finn Jyrki Katainen, a svéd Cecilia Malmström, a horvát Neven Mimica, a portugál Carlos Moedas, a francia Pierre Moscovici, a magyar Navracsics Tibor, a német Günther Oettinger, a szlovák Maros Sefcovic, a ciprusi Hrisztosz Sztilianidisz, a belga Marianne Thyssen, a holland Frans Timmermans, a máltai Karmeni Vella és a dán Margrethe Vestager.

Az első sajtójelentések még arról szóltak és Románia is ezt szerette volna, ha Cretu a regionális fejlesztési tárcát kapja meg. Jelenleg viszont úgy néz ki, a szociál-demokrata politikus a humanitárius segélynyújtásért felel majd. Navracsics kereskedelmi biztos lehet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: