2014-09-29 12:14:20• hírek • MTI

Cozma-ügy: Decemberben folytatódik a per

A Cozma-gyilkosság ügyében decemberben folytatódik a nem vagyoni kártérítés megítéléséért indított per a budapesti Fővárosi Törvényszéken; a pert a 2009-ben Veszprémben meggyilkolt sportoló szülei indították a büntetőügyben jogerősen elítélt Raffael Sándor és négy társa ellen.

A hétfői tárgyalást a bíróság december 10-ére halasztotta azért, hogy Marian Cozma Romániában élő szülei addig meg tudjanak jelenni Budapesten a nem vagyoni kár megállapításához szükséges szakértői vizsgálaton.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szurkálták halálra egy veszprémi lokál előtt. A sportoló családja ezután indított vagyoni és nem vagyoni kártérítési pert az öt férfi ellen, akiknek köze lehetett a gyilkossághoz; mindkét per százmillió forintos nagyságrendű.

Helmeczy László ügyvéd, a Cozma-család jogi képviselője korábban azt mondta, felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak, Marian Cozma szülei és testvérei ugyanis életük támaszát vesztették el.

A hétfőn tárgyalt és elhalasztott ügy nem azonos a másik, hasonló kártérítési üggyel; a mostaniban nem vagyoni kár megállapítását kéri a család jogi képviselője a bíróság előtt, míg a másikban vagyoni kárigényt tettek. A kettő közötti különbség lényege, hogy a vagyoni kár esetében többé-kevésbé számszerűen megállapítható a kárérték például az elhunyt sportoló jövedelme alapján, míg a nem vagyoni kár megállapítása nehezebb feladat, hiszen ahhoz például a családtagok megromlott egészségi állapotát kell figyelembe venni.

Ez utóbbi miatt lenne szükség szakértői vizsgálatra Magyarországon, ám a Romániában élő szülők - éppen egészségi állapotuk miatt - eddig nem tudtak megjelenni ezeken a vizsgálatokon. A bíróság ezért hétfőn harmadjára, és egyben utoljára biztosított erre határidőt a felperesi ügyvéd kérésére.

A bíróság hétfői végzése értelmében tehát a december 10-ei, következő tárgyalási napig van a felpereseknek lehetősége arra, hogy - a budapesti szakértői intézet által meghatározott időpontban - megjelenjenek a vizsgálaton. A bíróság az ott készült szakvélemények figyelembe vételével hozhat majd döntést a nem vagyoni kár összegéről.

A felperesek jogi képviselője által igényelt vagyoni és nem vagyoni kártérítés összege a két ügyben külön-külön 200 millió (2.8 millió lej szerk.)  forint körüli, ugyanakkor kérdés, hogy az elítéltek vagyonából ennek legalább egy része fedezhető-e.

A bíró a hétfői tárgyaláson jelezte, ha az I. és II. rendű felperesek, tehát a szülők a következő időpontban sem jelennek meg a szakértői vizsgálaton, akkor a bíróság az egészségi állapotra való hivatkozást a nem vagyoni kártérítés vonatkozásában nem tekintheti bizonyítottnak.

A Kúria 2012 októberében a büntetőügy felülvizsgálati eljárásában a jogerős ítéletet az első és a másodrendű vádlottnál helybenhagyva Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évre ítélte, Sztojka Iván esetében 8 évről 13-ra súlyosbította.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: