2016-06-01 17:26:35• hírek • Választási hirdetés

Cozma: A történelmi központ azonnali rehabilitálásra szorul

Mindannyian úgy véljük, hogy a homlokzatok és történelmi épületek rehabilitálása egy prioritás kell legyen Szatmárnémetiben. Van egy irigylésre méltó kulturális örökségünk, amit elveszthetünk, mert az aktuális városvezetés nem figyel rá. Ezért felkerestem egy szakemberekből álló csoportot a város rehabilitációs terveivel kapcsolatban.

Ötletek:
- A leromlott homlokzatok problémájára létezik egy országos törvény, de persze azokat helyi szinten is be kell tartatni. Egy olyan terv megvalósítása, ami csakis a történelmi központot érinti, óriási mértékben segítené a turizmus és a lakhatóság fejlesztését is.
- A különböző rehabilitálási munkákat kreatívan kell megoldani, akár még a tűzfalakat is ki lehetne dísziteni, így létrehozva egy valódi művészeti kiállítást a szabad ég alatt.

Megoldások:
- Elsőként azokat az épületeket kell célba venni, amelyek fenyegetést jelentenek a járókelőkre. A rosszindulatú tulajdonosokkal szemben pedig kisajátítási eljárást kell indítani.
- Európai Uniós pályázatok írása a különböző projektekre, utak, járdák és parkok szebbé tétele érdekében.
- A tulajdonosokkal való együttmüködés a következőkben:

  1. Rehabilitációs munkák közpénzből, amit a lakók csak 5-10 év alatt kell visszafizessenek

  2. Más rehabilitálási munkák, amit a tulajdonosok fizethetnek.

  3. Ott ahol erre van lehetőség, a városvezetés átvállalná a rehabilitációs költségeket, ha ezért cserébe megkapja a tömbház tetőterének tulajdonjogát, hogy aztán lakásokká alakítsa át őket.

- Létrehozni egy üzleti inkubátor- és ötletközpontot. Erre a legalkalmasabbak a Tűzoltótorony melletti épületek volnának. Itt a gazdasági szereplők és a nonprofit szervezetek puszta jelenléttükkel is kreatívabbá és értékesebbé tennék a központot, míg a városvezetés méltányos lakbért szabna ki rájuk. Így fel tudjuk venni a versenyt a kitűnő szakemberek és fiatalok elköltözésével szemben és rá tudnánk bírni őket, hogy itt keressenek munkahelyet vagy nyissanak új vállalkozásokat.

Rendet a városban, rendet a városházán!

Adrian Cozma

(x)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: