2020-03-05 08:17:31• hírek • MTI

Coudenhove-Kalergi Európa-díjjal tüntették ki Klaus Iohannist

Fotó: Klaus Iohannis hivatalos Facebook-oldala
Fotó: Klaus Iohannis hivatalos Facebook-oldala

A páneurópai eszme megfogalmazója, Richard Coudenhove-Kalergi tiszteletére 1978-ban alapított Coudenhove-Kalergi Európa-díjjal tüntették ki Klaus Iohnannis román államfőt.

Az "egységes és békés Európa projektjéhez hozzájáruló" személyiségeknek kétévente odaítélt kitüntetést szerdán adta át a bukaresti elnöki hivatalban Nikolaus liechtensteini herceg, a Coudenhove-Kalergi Európai Társaság elnöke, rámutatva, hogy Emil Constantinescu volt államfő után Iohannis a második román elnök, aki megkapja a kitüntetést. Hozzátette: Iohannis "az európai egység ügyéhez való hűségével és az európai értékek támogatásával" érdemelte ki a kitüntetést.


A díjátadás alkalmával Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke mondott laudációt, "rendkívüli politikusnak" nevezve Iohannis elnököt, aki "kiáll olyan értékek mellett, amelyeket mások már rég elvetettek", őszinte az emberekhez, nem próbálja meg manipulálni őket. "Egy kis városból származik, egy nemzeti kisebbség tagja, a kisebbségek nézőpontját is képviseli" - idézte a EPP elnökét az Agerpres hírügynökség. Az Európai Tanács volt elnöke azt is elmondta: egy évvel korábban felvetette Iohannisnak, hogy pályázza meg az Európai Tanács elnöki tisztségét, a román államfő azonban elutasította ezt.



"Iohannis elnök barátságosan mosolygott egyet, megköszönte az ajánlatot, majd hozzátette: Tudod, Donald, nekem még dolgom van Romániában, ezért kérlek, ne számolj az én jelölésemmel" - idézte fel Iohannis válaszát Tusk. Iohannis államfő beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy 2020-ban neki ítélték a díjat.


"Számomra ez a kitüntetés elsősorban Románia Európai Unión belüli szerepének elismerését jelenti, annak elismerését, hogy az ország az európai integráció, az európai projekt aktív népszerűsítője" - mondta a román elnök, a kohézió és az egység fontosságát hangsúlyozva.


Az osztrák arisztokrata diplomata és japán felesége gyermekeként 1894-ben szüntetett Richard Coudenhove-Kalergi gróf 1923-ban alapította meg az európai egyesülést, egy európai állapok politikai és gazdasági érdekközösségét hirdető Nemzetközi Páneurópai Uniót. 1950-ben elsőként vehette át életművéért a Károly-díjat, amelyet Aachen városa adományoz azoknak, akik a legtöbbet tették az európai egység és béke megteremtéséért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: